Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07162024

Last update05:30:53 PM

PRETNJA U VODI Na metar dubine u Savi neeksplodirana avionska bomba

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Zaljubljeni u Savu i meštani šabačkog vikend naselja kod starog železničkog mosta strahuju već dve godine od neeksplodirane avionske bombe u reci.

U avgustu 2013. godine, kada je pronađen metal u vodi nadležni su pretpostavili i zvanično govorili da je reč o avionskom projektilu sa lansirnim navođenjem zaostalim iz Nato bombardovanja, dugim oko tri metra sa 87 kilograma eksploziva. Šabačke nedoumice i bojazni biće razrešeni najverovatnije naredne nedelje.

Milorad Lazić našao je bombu pre dve godine kada je koseći zatravljeno rečno korito udario u metal. I ove godine ju je pronašao sa nižim vodostajem Save.

Bez detaljnije istrage nadležni su pretpostavili da je reč o o projektilu GBU teškom 225 kilograma. Mesto je tada zbog bezbednosti označeno sa orjentirima i trakama.

Reka je prošle godine odnela obeježja ali ne i pretnju u vodi za šapčane. Ništa nije preduzimano.

- Ovde se nalazi bomba, mogu rukom da je zakačim. Tu je pero dugačko oko 70 - 80 centimetara, a sa strane ima još jedno - kaže Milorad Lazić iz Šapca.

Dodaje da su meštani stavili stub blizu bombe da ne bi neko zakačio pentim, ali i da deca ne bi dolazila da se kupaju.

Bomba na samo pedesetak metara od obale gde se kupaju i plove čamcima dve godine je bojazan za više stotina vikendaša.

- Ko god dođe mi ih upozoravamo, strah nas je šta može da se dogodi - kaže Vera Lazić iz Šapca.

Pošto je nizak vodostaj Save, meštani strahuju da će čamcem zakačiti bombu i tako je aktivirati. Zato apeluju da se što pre skloni.

Novinarsko interesovanje za bombu, nakon dve godine zainteresovalo je i nadležne iz Sektora za vanredne situacije. Stručna ekipa štaba na označenoj lokaciji lako je pronašla i snimila šabački problem u vodi, koji izgleda i nije opasan koliko se pretpostavljalo.

Da na metar dubine u Savi nije neeksplodirana avionska bomba nadležni iz stručne službe nisu mogli da nam potvrde, rečeno nam je da se akcija i istraga nastavlja.

Nezvanično smo saznali da su šapčani dve godine strahovali od metalnog dela broda teškog oko 300 kilograma. U lokalnoj upravi nam je potvrđeno da se od njih naredne nedelje očekuje pomoć u mehanizaciji i službama pri akciji izvlačenja. Tada će se i potvrditi od čega se na 106 savskom kilometru strahovalo.

Izvor: www.blic.rs