Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Alasi somove prevarili

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

U Tekiji kod kladova održana 32. "Zlatna bućka Đerdapa". Ulovljeno 89 kilograma ove slatkovodne ribe U 32. izdanju sportsko-ribolovne i turističke manifestacije "Zlatna bućka Đerdapa", održanoj na Đerdapskom jezeru, kod Tekije, od potopljenog ostrva Ada Kale do Hajdučke vodenice, u 30 čamaca nadmetalo se 60 alasa iz svih krajeva Srbije, ali i iz Bugarske. Oni su, posledva takmičarska dana i 12 sati na vodi, ulovili 21 soma ukupne težine 89 kilograma.

Titulu najboljih, na nezvaničnom svetskom prvenstvu u lovu na neman iz dubina Dunava, poneli su Predrag Jovanović (Grocka) i Bogomir Kubinjec (Beograd), jer su na merenju imali šest somova, ukupne težine 27,5 kilograma. Pobednički par nadmudrio je i jednog kapitalca, dužine 113 santimetara i teškog 13,7 kilograma.

- Prvog dana sa vode smo se vratili bez ulova. Sutradan smo promenili mamac i to nam se posrećilo. Kada smo izvukli prvog soma, težine 13,7 kilograma, ponadali smo se da smo na dobrom mestu. "Prevarili" smo još pet somova i to je bilo dovoljno da ponesemo titulu najboljeg para. Imali smo i tri ribe ispod standarda, tako da je ukupan ulov mogao biti i berićetniji - nije krio zadovoljstvo Predrag Jovanović.

Drugo mesto sa ulovom od 18 kilograma somovine pripalo je paru Stevan Kezija (Bačka Palanka) - Vasilije Radulović (Golubinje), dok su treće mesto osvojili Bugari Ivajlo i Biser Borisov, iz Vidina, jer su ulovili pet somova ukupne težine 14,3 kilograma. Među vrsnim bućkarošima, koji na prastari način lupanjem o površinu vode bućkom, drvenom napravom, somove iz dunavskih dubina mame na udicu nije bilo razočaranja jer su, uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima, kiši i hladnom vremenu za ovo doba godine, nadmudrili brkate careve rečnih dubina sa kojima se svakog avgusta "jure"na Đerdapskom jezeru.

- Uprkos lošem vremenu, priredba je ispunila svoju misiju koja traje više od tri decenije. Posle zla koje nas je snašlo septembra prethodne godine, kada su katastrofalne poplave za sobom ostavile pustoš, smogli smo snage da organizujemo somovijadu na Dunavu. To je za sve Tekijance veoma bitno - kaže Nenad Lukić, predsednik OO 32. "Zlatne bućke Đerdapa".

Klimatski uslovi su, možda, i bili saveznik somova koji se nisu često obazirali na tonove bućke koji ih nerviraju, ali to nije obeshrabrilo učesnike manifestacije već odavno brenda opštine Kladovo. Jer, kako nam rekoše, to je ipak strast i ljubav prema ribolovu na reci. Sa njima se tri dana družio i dr Dragan Budujkić, predsednik Opštine Kladovo.

Izvor: www.novosti.rs