Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri07192024

Last update05:30:53 PM

Novi Sad deo projekta promocije tvrđava na Dunavu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Novi Sad zajedno sa šest gradova i opština jedan je od potpisnika Protokola o saradnji lokalnih samouprava koje na svojoj teritoriji imaju tvrđave na Dunavu.

Potpisivanje protokola je početak zajedničke promocije tvrđava u Beogradu, Novom Sadu, Baču, Smederevu, Velikom Gradištu, Golupcu i Kladovu.

Sve lokalne samouprave kao potpisnice sporazuma, polazeći od zajedničkih vrednosti i interesa, izrazile su spremnost da sarađuju na projektu "Tvrđave na Dunavu" i da međusobnom saradnjom doprinesu obogaćivanju kulturne ponude i promocije zemlje kao atraktivne i poželjne turističke destinacije.

Tvrđave na Dunavu predstavljaju bogato kulturno nasleđe Republike Srbije kao resursa održivog razvoja turizma i važan segment kulturnog potencijala jugoistočne Evrope. Putovanje "Tvrđave na Dunavu" počinje u Baču, s jednim od najznačajnijih srednjovekovnih utvrđenja, a slede Petrovaradin i Beograd, gde se nalaze dve najatraktivnije tvrđave. Put se potom nastavlja pored Smedereva, Rama i Golupca. Deo Dunava na potezu od Beograda do Golupca postaje sve atraktivniji za turiste.

Potpisivanjem protokola, potpisnice su izrazile spremnost da u okviru svojih nadležnosti, preduzmu odgovarajuće korake i konkretne radnje, koji će omogućiti promociji "Tvrđava na Dunavu", upoznavanje posetilaca sa spomenicima kulture, njihovim značajem i potencijalima u cilju poboljšanja turističke ponude.