Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07162024

Last update05:30:53 PM

Počelo čišćenje korita reke Kolubare nakon više od 50 godina

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je u četvrtak 19. novembra 2015. početak radova na čišćenju reke Kolubare u Obrenovcu, koje se obavlja prvi put posle više od 50 godina, a cilj je da se poveća protočnost reke i smanji rizik od poplava. Radovi će biti završeni do kraja godine, kada se očekuje da će biti izvađeno oko 80.000 kubika mulja, stabala i svega onoga što je onemogućavalo vodu da nesmetano teče, saopštio je Beoinfo.

- Ovo su radovi koje građani ne vide, ali su najznačajniji nakon ojačavanja i obnove bedema na teritoriji Obrenovca. Takođe, za godinu i po dana mnogo je urađeno na obnovi Obrenovca nakon majskih poplava. Očekuje nas otvaranje Obrenovačke gimnazije i Ustanove za socijalni rad, nakon čega ćemo moći da kažemo da je Obrenovac posle svih nedaća potpuno obnovljen – istakao je Mali, zahvalivši Kancelariji Vlade Srbije za obnovu poplavljenih područja na dobroj saradnji.

Marko Blagojević, šef Kancelarije Vlade Srbije za obnovu poplavljenih područja, istakao je da se radovi u vrednosti od 500.000 EUR finansiraju sredstvima Fonda solidarnosti Evropske unije i dodao da su slični radovi obavljeni širom Srbije, naglasivši da su očišćena korita Tamnave i Bjelice, koja je sedam puta plavila Lučane samo u toku 2014. godine, a nakon čišćenja se više nikada nije desila takva situacija.

On je najavio izgradnju akumulacionih jezera koja će pomoći da se poplavni talas "skuplja" i koji bi tokom suša bio upotrebljen za navodnjavanje. Blagojević je naglasio da je Srbija danas znatno bezbednija nego 2014. godine.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković je zahvalio Kancelariji za obnovu i razvoj i Skupštini grada što su izdvojili ogromna sredstva za bezbednost Obrenovca i istakao da se trenutno čiste korita Tamnave i Trstenice.

– Taj posao je neophodno uraditi jer su to reke koje su pritoke Kolubare. Zadatak za budućnost je da 72 kilometra kanala koji protiču kroz Obrenovac na proleće uz pomoć austrijske državne agencije pročistimo – istakao je Čučković.

Događaju je prisustvovao Vladimir Batalović, tehnički direktor JVP "Beogradvode", koje je takođe i izvođač radova, navedeno je u saopštenju.