Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07162024

Last update05:30:53 PM

Otrovana riba završava u novosadskim ribarnicama?

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

U Velikom bačkom kanalu i reci Krivaji u Srbobranu ove jeseni događaju se veliki pomori ribe, koje nadležni ne uspevaju da zaustave.

Odbornik u lokalnoj skupštini Zoran Janković, koji je i sportski ribolovac, kaže da od 1. oktobra svakog drugog ili trećeg dana po površini ovih vodotokova pluta ošamućena riba, čije trovanje, kako se pretpostavlja, uzrokuju industrija i farme iz okolnih opština.

"Zbog čestih pomora proteklih dana, u kanalu u ovom trenutku nema više nijedne kvalitetne ribe, koja je ili otrovana, ili je pobegla nizvodno u potrazi za kiseonikom. Na površini vodotoka su tone srebrnog karaša, vrste koja je inače najotpornija na zagađenje. Ono što posebno zabrinjava je besomučno vađenje omamljene ribe iz kanala, čije je konzumiranje opasno po zdravlje, a prodaje se u Srbobranu i okolini, ili završava u ribarnicama u Novom Sadu. U delu Srbobrana zvanom Vašarište, kod kanala, ovih dana nije bilo kuće bez 200-300 kilograma izvađene ribe, najviše tolstolobika i soma, među kojima je bilo i primeraka od 20-30 kilograma", navodi Janković.

Prema njegovim rečima, prijave lokalne samouprave inspekcijskim službama ne daju rezultate, jer dosad nije kažnjen nijedan zagađivač, pišu "Novosti".

Predsednik opštine Srbobran Zoran Mladenović ističe da zagađenje Krivaje stiže iz pravca Bačke Topole i Malog Iđoša, dok ribu u VBK zagađuju otpadne vode iz Vrbasa i Kule.

"Već mesec dana tražimo da nam se zakažu sastanci sa predstavnicima JVP "Vode Vojvodine", kao i resornog ministarstva i pokrajinskog sekretarijata, u pokušaju da zaustavimo zagađivače. Uređena je kanalska mreža, a u čišćenje Krivaje opština je u poslednje tri godine uložila više od 100 miliona dinara. Uprkos tome, imamo velika uginuća ribe. Pomor ribe obično se događa petkom popodne, kad se inspektori ne javljaju na pozive, pa se ni zatrovana voda blagovremeno ne uzorkuje", primećuje Mladenović.

Janković je na poslednjoj sednici SO, održanoj 3. decembra, predlagao tačku dnevnog reda "Stop zagađenju kanala", koja nije prihvaćena.

"Tražio sam da svi zajedno - odbornici, članovi Opštinskog veća i predsednik opštine - budemo na mostu preko VBK i tako skrenemo pažnju na alarmantno stanje zbog pomora ribe. To je odbijeno, jer predlog nisam podneo u pisanoj formi 48 sati pre početka sednice. Kao da život nije iznad toga", kaže Janković.

Izvor: www.021.rs