Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

REKE OPET DIVLJAJU U SRBIJI: Preti li nam novi Obrenovac?

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Nivo Save u Beogradu će se nivou odbrane od poplava, u nedelju primaći na 35 centimetra, s obzirom da ima tendenciju većeg porasta u naredna četiri dana

Ovih dana iz svih krajeva Srbije stižu zabrinjavajući podaci o podizanju nivoa reka. Iako je vodostajSave u Šapcu trenutno 285 centimetara, što je u domenu srednje visokih, očekuje se da će do nedelje premašiti granicu redovne odbrane od poplava za čak 90 centimetra! 

Situacija u Sremskoj Mitrovici je nešto stabilnija, budući da je tamo nivo ove reke 434 centimetra, ali se prognozira da će u naredna četiri dana dostići granicu redovne odbrane, koja je u ovom mestu 650 centimetra. 

Savin vodostaj u poslednjih 48 sati raste i u Republici Srpskoj, i to u proseku dva centimetra na sat, ali je tamo, srećom, i dalje celih 60 centimetra ispod nivoa kad se proglašava stanje redovne odbrane od poplava. 

Njen nivo u Beogradu je 35 centimetra niži od ove granice, što ukazuje na činjenicu da je Savin vodostaj u porastu sa tendencijom još većeg, rekli bismo zabrinjavajućeg porasta u naredna četiri dana.

Utešno je to što je, za vreme majskih poplava 2014. njen nivo bio 664 centimetra, što je 174 centimetra više od aktuelnog vodostaja ove reke.

Za razliku od Save, vodostaj Dunava je u stagnaciji i manjem porastu sa istom tendencijom u narednim danima.

Nivo Dunava u Pančevu je danas u podne bio 420 centimetra, dok će do kraja nedelje porasti još 82 centimetra, od kojih ga, do granice odbrane od poplava, deli 28 centimetra.

U Bezdanu će njegov vodostaj u nedelju biti 196 centimetra ispod ovog nivoa, a u Novom Sadu – 105.

Vodostaj Tise je u porastu sa tendencijom porasta u naredna četiri dana.

Njen nivo prognoziran za nedelju u Senti će biti 140 centimetra ispod granice redovne odbrane, a u Titelu 75.