Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07222024

Last update05:30:53 PM

Voda progutala Gračanicu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Voda progutala GračanicuSrednjovekovni manastir valjevska Gračanica, koji je posvećen Svetom arhangelu Mihailu, potapa se uprkos višegodišnjim protestima Valjevaca. Voda je stigla do krova, prodrla u unutrašnjost crkve, ikone nestaju u mutnoj vodi, a punjenje akumulacije se nastavlja.

Svetinja iz 15. veka će potonuti radi punjenja brane Rovni, uprkos apelima Eparhije valjevske i nadležnog episkopa Milutina da se nivo vode zadrži na koti 333 nadmorske visine. Time bi se sačuvao manastir, a dobilo veštačko jezero.

Mada je prvi akt o potapanju još u vreme patrijarha Pavla 1991. godine potpisao nadležni vladika Lavrentije u dogovoru sa državnim vlastima, borba za spas valjevske Gračanice traje više od 10 godina. Trenutno se održavaju svakodnevni protesti pred zgradom Vlade Srbije u Beogradu. Nadležni tvrde da će akumulacija Rovni ubuduće spasavati Valjevo i nizvodne opštine u slivu Kolubare od velikih poplava.

- Crkva je pod vodom do krova, ali još nije sve izgubljeno. Može biti spasena ako se ispusti voda iz akumulacije. Nećemo odustati od demonstracija dok se to ne dogodi i tako zaustavi strašna sudbinska opasnost po srpski narod. Jer Bog vidi sve, a božje svetinje se radi prolaznih ovozemaljskih interesa ruše i potapaju još od 1908. godine. Zbog toga, zajedno sa tim svetinjama, kao narod biološki nestajemo i tonemo iz nesreće u nesreću - izjavio je za "Vesti" raščinjeni monah Antonije Davidović, koji sa oko 300 Valjevaca protestuje u Beogradu.

Miodrag Marković, direktor JP Kolubara Valjevo, koje vodi investiciju, tvrdi da je "akumulacija Rovni državni projekat, jedan od najvažnijih u Zapadnoj Srbiji u koji je uloženo skoro 80 miliona evra.

- Bilo kakav pokušaj pražnjenja akumulacije je nemoguć iz više razloga. U akumulacionom jezeru nalazi više od 12,5 miliona kubika vode, koja je zaustavljena ciljano da bi se sprečio poplavni udarni talas prema Valjevu: Pražnjenje nije čak ni predviđeno da se radi, tako da smo tokom projektovanja i punjenja akumulacije predvideli i potapanje crkve. Osnovni preduslov za izgradnju akumulacije Rovni bio je sporazum za Crkvom o izmeštanju valjevske Gračanice, potpisan još pre 25 godina. U međuvremenu, izmeštanje Gračanice nije bilo moguće zbog materijala od koga je sazidana, pa je 2003. godine vladika šabačko-valjevski Lavrentije dao saglasnost za potapanje crkve i razmenu nepokretnosti, izgradnjom nove crkve iznad akumulacije - izjavio je medijima Marković.

On tvrdi da se u potpunost poštuju svi ugovori koji su potpisani sa SPC.

- Prošle godine, u oktobru, premeštene su sve pokretne stvari i crkveni mobilijar iz valjevske Gračanice u novosagrađenu crkvu. Znači, svaki detalj, pod stručnim nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, sve ikone, ikonostas, sve pokretne stvari, sve je preneto u novu crkvu - kategoričan je Marković.

To potvrđuje i sveštenik Miroslav Novaković, koji je donedavno vršio bogosluženja u manastiru. On kaže da su sve ikone i inventar u hramu, koji se vidi na fotografijama u štampi i na internetu da plutaju u vodi, doneli i u hram naknadno uneli sami vernici.

- Oni koji su ikone doneli zahtevali su da se one ne pomeraju, niti iz hrama iznose. Ja sam kao sveštenik koji služi Bogu i narodu to i poštovao. Sve svete predmete neophodne za služenje Svete liturgije (antimis, sasude, jevanđelje, bogoslužbene knjige) od momenta kada su sve stvari iz hrama iznesene, lično sam donosio na službu i posle službe odnosio. Odgovorno tvrdim da ništa od toga nije ostalo u hramu, niti potopljeno u mutnoj i prljavoj vodi - saopštio je Novaković.

Izvor: www.vesti-online.com