Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri07192024

Last update05:30:53 PM

Memorijalna regata "Zoran Radosavljević" za vikend u Beogradu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Memorijalna regata "Zoran Radosavljević", posvećena pilotu Vojske Jugoslavije koji je poginuo u borbi sa NATO avijacijom 1999. godine, biće održana na Dunavu i Savi narednog vikenda, saopšteno je danas.

U saopštenju se navodi da će 18. memorijalna regata biti održana u subotu i nedelju, 28. i 29. maja u Beogradu, u organizaciji društva "Zoran Radosavljević", jedriličarskog kluba "Zemun" i Ministarstva odbrane i Vojska Srbije.

Regata obuhvata nadmetanja jedrilica u klasama "mikro" – dužine 5,5 metara sa tri člana posade i "krstaš" – dužine preko 5,5 metara sa višečlanom posadom, koja se odvijaju u rejonu Ratnog ostrva sa početkom u 11 časova. Takmičenje u klasi "optimist" za jedriličare do 14 godina biće na Savskom jezeru, sa početkom u 11.30.

Regata, koja je svrstana u sportske manifestacije od značaja za grad Beograd, prvi put je održana u Crnoj Gori 1999. godine, a od maja 2007. godine organizuje se u Beogradu.

Kapetan prve klase Zoran Radosavljević bio je pilot na avionu Mig-29 u 127. lovačkoj avijacijskoj eskadrili na aerodromu Batajnica. Poginuo je za vreme NATO agresije na tadašnju SRJ, 27. marta 1999. godine, u okolini Bijeljine u borbi sa američkom avijacijom.

Posmrtno je unapređen u čin majora i odlikovan Medaljom za hrabrost