Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

ZASTRAŠUJUĆE: Beograd se davi u fekalijama i otrovima

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Oko 120 miliona metara kubnih otpada slije se u Savu i Dunav jer nema fabrika za preradu vode.

U Beogradu, prestonici Srbije, u kojoj živi više od dva miliona ljudi, ne postoji nijedna fabrika za preradu otpadnih voda!

To znači da se svake godine oko 120 miliona metara kubnih fekalija, ali i otrova iz industrijskih postrojenja, slije direktno u Savu i Dunav.
- U Beogradu ima skoro 200 direktnih izliva otpadnih voda u reke. Od 120 miliona metara kubnih, koliko se slije u Savu i Dunav, oko 30 miliona je otpad iz industrijskih postrojenja, odnosno voda s hemikalijama, pesticidima i raznim drugim otrovima koji zagađuju životnu sredinu - kaže za Kurir Ivan Karić, predsednik Zelenih Srbije.

On naglašava da je neverovatno da jedna metropola poput Beograda još nema rešeno pitanje prerade otpadnih voda, iako se o tome govori već decenijama:
- Najbolje rešenje bi bilo da se grad zonira i da se izgradi više manjih postrojenja, koji bi, osim za prečišćavanje vode, služili i za obradu mulja i proizvodnju energije.

On dodaje da su Dunav i Sava reke koje imaju moć samoprečišćavanja, ali da će, ukoliko se nešto ne uradi, posledice biti katastrofalne.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da se rešenje za preradu otpadnih voda na teritoriji cele Srbiji očekuje tek 2041. godine:
- Procenjena sredstva, neophodna za aproksimaciju u sektoru voda, iznose oko 5,6 milijardi evra .

Iz Gradske uprave Beograda juče nismo dobili odgovore.

Izvor: www.kurir-info.rs