Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

“Tužna Morava” najduža ekološka regata u Srbiji

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

LESKOVAC – Odred izviđača „Zavičaj 1093“ iz Vranja od 17. do 26. Jula organizuje jedinstveni spust niz Južnu Moravu od Bujanovca do Varvarina, čiji je cilj mapiranje kritičnih mesta od izlivanja.

Reč je o spustu koji niko do sa da nije pokušao da izvede upravo zbog male plovnosti gornjeg toka Južne Morave.

Ekipa od 12 učesnika, iskusnih izviđača, će izvršiti skrining leve i desne obale Južne Morave u dužini od 232 kilometara, uraditi obimnu video i foto dokumentaciju, ucrtati u topo karte kritična mesta opasna po moguće izlivanje reke, proceniti stanje obale, pošumljenost priobalja i stepen branjenja obale nasipima.

Prikupljena dokumentacija biće ustupljena Ministarstvu odbrane RS i Sektoru za vanredne situacije RS dok će svaka opština dobiti sređenu dokumentaciju za svoj deo Južne Morave koji prolazi kroz njihovu teritoriju kako bi mogli da preduzmu potrebne mere na sanaciji toka u njihovoj nadležnosti.

“Tokom svake etape osnovnom čamcu pridružiće se i lokalni zaljubljenici u Južnu Moravu koji će sa nama obići deo koji prolazi kroz njihov zavičaj. Očekujemo da će Regata ukupno okupiti preko 300 učesnika”, navodi se u saopštenju.

Projekat Regata „Tužna Morava“ finansijski je podržan od strane Ministarstva odbrane u delu nabavke jednog rafting čamca i zaštitne opreme za učesnike Regate.

Izvor: www.jugmedia.rs