Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07222024

Last update05:30:53 PM

Lonely planet: Drinska regata u spomen na vek dugu tradiciju

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Na ovogodišnjoj Drinskoj regati u zapadnoj Srbiji, koja će biti održana od 20. do 24. jula, očekuje se na hiljade posetilaca, piše na svom sajtu jedan od najpoznatijih britanskih izdavača na svetu koji se bave turističkim putovanjima.

Drinska regata najveći je godišnji događaj u Srbiji kada je reč o vodenim sportovima. Organizuju ga S. T. C. „Bajina Bašta“ i Opština Bajina Bašta od 1994. godine, sa ciljem obeležavanja stogodišnje tradicije splavarenja Drinom, piše Lonely Planet.

Ova vrsta aktivnosti bila je široko zastupljena krajem 19. i početkom 20. veka, ali je izumrla sa izgradnjom hidroelektrane, kada su splavari bili promorani da se odreknu svog zanimanja.

Današnja manifestacija predstavlja pretežno zabavni događaj (i nešto manje takmičenje), u kojoj učestvuju stotine čamaca, splavova i kajaka. Četvorodnevni događaj u proseku privuče više od 100,000 ljudi, koji uživaju u muzici, roštilju, takmičenju u pravljenju riblje čorbe i brojnim drugim aktivnostima, navodi se na sajtu.

Smaragdno zelena reka, duga 346 kilometara, teče duž granice imeđu Srbije i Bosne i Hercegovine kroz kanjone i klisure. Njene brze poteze obuzdavaju veštačka jezera i brane.

Regata prolazi pored jedne od najprepoznatljivijih znamenitosti zapadne Srbije – kuće na Drini. Drvena kućica, smeštena na steni usred reke, postoji već pola veka uprkos tome što je povremeno odnose poplave, pa mora ponovo da se gradi, piše Lonely Planet.

Sajt ističe da je Srbija odlično mesto za rafting. Najbolje lokacije uključuju Drinu, Taru, Lim, Ibar i Uvac, sa različitim stepenima težine.

Najbolje godišnje doba za rafting je proleće, a osim ove aktivnosti izuzetno je popularan i kajaking, naročito na reci Dunav u Beogradu i Novom sadu, kao i klisuri Gvozdena kapija u Nacionalnom parku Đerdap.

 

Izvor: www.b92.net