Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri07192024

Last update05:30:53 PM

Regata na Moravi - jedinstvena u svetu: Učesnici plovili uzvodno

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ovčarsko-kablarska regata je možda jedina regata u svetu u kojoj učesnici manifestacije plove uzvodno. Niko ne zna na čiji su predlog Čačani po smeru regate mimo sveta ali ona svake godine okupi veliki broj prijatelja Morave i jezera Međuvršje. Tako je bilo i ovog leta.

U organizaciji Turističke organizacije Čačka, Udruženja građana " Vikend naselje Zapadna Morava" i MZ Ovčar Banja na jezeru Međuvršje koje je, zapravo, uklještena i umirena Zapadna Morava između planina Ovčar i Kablar, održana je dvanaesta po redu Ovačarsko-kablarska regata koja ima za cilj da popularizuje ovaj predeo izuzetne lepote, ali i da na nekoliko sati okupi Čačane i mnogobrojne goste na neobično druženje na vodi.

Istina, ova regata nije ono što je drinska, ili neka od brojnih regata sa Dunava i Save, ali je jedninstvena jer se učesnici regate kreću uzvodno, što ovom turističkom dešavanju u najtoplijim danima leta daje neobičnost.

Dakle, po dvanaesti put znak za početak regate dat je ispred brane hidrocentrale u Međuvršju, a cilj regate je u Ovčar Banji gde je, po tradiciji, za učesnike pripremljen kulturno-umetnički program i ručak kojeg se malo ko od učesnika prihvati jer su mnogobrojna plovila u isto vreme i mesto gde se priprema i bogat roštilj.

Čačanska regata je događaj za uživanje i odmor na koju se, prema nepisanom pravilu dolazi u društvu prijatelja.

- Osećaj je zaista neverovatan jer je regata spoj svega što bi čovek želeo da vidi, doživi, oseti... Jeste suprotan smer kojim plovimo, ali, valjda to još više upotpunjuje doživljaj, a posle nekoliko minuta od kada krenu splavovi, čamci, katamarani na kojima su trubači koji nekoliko sati neprekidno sviraju čovek i zaboravi u kom pravcu plovi. Ma, i miris roštilja sa nekoliko splavova mi nije smetao - ističe Dragan Kovačević iz Beograda koji je prvi put sa prijateljima učesnik čačanske regate.

Regatu hvali i Snežana Božović iz Čačka koja, inače, veći deo godine provodi na jezeru u Međuvršju, a na regati je uvek sa prijateljima, a Vojislav Tepavčević nije propustio ni jednu Ovčarsko-kablarsku regatu.

- Svake godine se obradujem ovoj regati. Sa prijateljima se veselim dok se uz zvuke truba krećemo jezerom i razgledamo lepote obala pored Morave - kaže Tepavčević.

- Morava, rečni meandri koji su kao uklesani u Ovčar i Kablar, lepota jezera, ptice, atmosvera na plovilima, trubači, to se ne propušta - kažu svi učesnici regate.

Izvor: www.vestionline.com