Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri07192024

Last update05:30:53 PM

Висок водостај – мање проблема с купачима на Штранду

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Летња сезона на новосадској плажи Штранд увелико траје, а за безбедност купача задужен је тим спасилаца.

Ова година је доста другачија у односу на претходне. Цела сезона карактеристична је по високом водостају, неуобичајеном за ово доба године. То иде у прилог спасилачком тиму јер су проблеми с купачима мањи.

– Већ десет година ради много више спасилаца, ангажованији су, а прописане интерне процедуре и превенцију смо подигли на највиши ниво – објаснио је координатор спасилачке службе Горан Радивојевић. – Примарни задатак спасилачке службе је превенција, а уколико има озбиљнијих проблема, онда интервенишу и редовно упозорававају људе, а поготово млађе узрасне категорије, на правила понашања.

Нека од најважнијих правила на новосадској плажи, којих би купачи требало да се придржавају су неугрожавање других купача и неудаљавање од безбедне зоне, која подразумева плићак.

– Тренутно је на дужности 30 спасилаца, од којих сваки надгледа свој део плаже и води рачуна о удаљености свих купача. Водимо статистику током сваке године, а велику разлику имамо између првог и другог дела сезоне јер је овогодишњи почетак био изузетно кишовит, што је у другом делу сезоне проузроковало виши водостај – објаснио је Радивојевић.

Пешчана плажа се због нивоа воде скратила двадесетак метара, што је резултирало и мањом посећеношћу, поготово у јутарњим сатима.

У последњих 11 година забележено је више од 180 озбиљнијих интервенција, не рачунајући мање и интервенције спортиста, којих има и више од неколико стотина у току сезоне.

Izvor: www.dnevnik.rs