Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri07192024

Last update05:30:53 PM

Praznik rečnih vukova

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Na Dunavu kod Novog Sada na brodovima Vojske Srbije obeležen dan osnivanja srpske Rečne flotile. Pre 101 godinu porinut oklopni čamc "Jadar" u odbrani od Austrougarske.

DUNAVOM, kod Novog Sada, a naspram Petrovaradinske tvrđave, juče su prodefilovali gotovo svi brodovi Rečne flotile Vojske Srbije. Mornari sa praznično "uglancanih" brodova, a povodom Dana rečne flotile i Dana rečnih jedinica Vojske Srbije okićenih zastavnim galama, gromkim "ura" u svečanim belim i plavim uniformama, praćenim podizanjem kape u rubnom pozdravu, pozdravili su starešine i ugledne goste na brodu "Kozara", usidrenom na Beogradskom keju.
Ovaj dan, kako je, na svečanosti kojoj su uz general-potpukovnika Milosava Simovića, komandanta Kopnene vojske Vojske Srbije, prisustvovali i komandanti svih brigada KoV, predstavnici civilnih vlasti, MUP-a, kao i mnogobrojni penzionisani pripadnici jedinice, podsetio kapetan bojnog broda Andrija Andrić, komandant Rečne flotile, obeležava se kao sećanje na 6. avgust 1915. godine. Tada je, naime, u Beogradu porinut oklopni čamc "Jadar", koji je poslužio kao matica, oko koje je stvorena prva rečna flotila Vojske Kraljevine Srbije.

- Ovaj čamac je, uz dva oklopna šlepa, britanski i ruski torpedni čamac, baterije obalnih torpeda i 100 čamaca, branio Beograd od nadmoćnijih snaga Austorougarske - naveo je Andrić. - Flotilom je komandovao potpukovnik Milan Radojević, a posle povlačenja preko Albanije, na Krfu je formirana brodarska komanda. Između dva rata, naša flotila, sa četiri monitora, bila je najjača na Dunavu.

Andrić je podsetio i na podvig posade "Drava" i kapetana Aleksandra Berića koji su se u Aprilskom ratu suprotstavili nadmoćnijem neprijatelju.

- Njihov monitor ostao je na večnoj dunavskoj straži - istakao je Andrić. - Flotila i sada ima zapaženo mesto i ulogu u Kopnenoj vojsci, i spremna je u svakom trenutku da ispuni svoje zadatke, kako u odbrani otadžbine, tako i u pomoći civilnom stanovništvu, uz moto "Ko plovi, vlada rekama"...
BRANE BOJE SRBIJE U RUSIJI

GENERAL-potpukovnik Simović, komandanat KoV, podsetio je kako predstavnici Flotile, uz tenkiste i protivavionce, brane boje Srbije na vojnom takmičenju u Rusiji.

- Tamo daleko, u Rusiji, naši su remorkerci, amfibijci, pontonirci i ronioci - istakao je Simović.