Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Инспекција опет тражи „воденог паука”

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Само два сплава, од укупно 18 који раде дуж реке на подручју града Новог Сада, имају дозволу за коришћење дела обале и воденог појаса на Дунаву.

Саобраћајна инспекција је за сада немоћна јер више година путем јавне набавке тражи „воденог паука”. У току је припрема петог по реду огласа у протекле две-три године.

– Угоститељима недостају дозволе, које сваке године треба да исходују од Градске управе за саобраћај и путеве ради коришћења дела обале и воденог појаса па је у току 16 управних поступака да пловила буду уклоњена принудно – каже главни саобраћајни инспектор при Градској управи за инспекцијске послове Синиша Вујиновић. – Сматрам да разлог за нелегалан рад више треба тражити у условима које треба угоститељи да испуне ради добијање дозволе од Града, него у износу годишње таксе.

Сплавови су, каже, из категорије ресторана на води, пловила у функцији туризма, угоститељства и спорта.

– Против власника смо више пута покретали прекршајне поступке, али, и поред новчаног кажњавања, нису поступали по правоснажним решњима и сами их однели – каже главни саобраћајни инспектор Вујиновић. – У протекле две-три године имали смо четири поступка јавне набавке за „воденог паука” – пловило с тегљачем и потискивачем који би носило објекте на Дунаву, али су оне увек обуствљане. Нико се није јављао на огласе, а јавне набавке су једноставне. Тражимо само фирму која има пловило да може да вуче терет. 

Он наглашава да Градска управа за инспекцијске послове припрема документацију за нову јавну набавку уклањања пловила и пловних објеката, и јавну набавку за чување пловила.

– Уговор за чување нам је истекао, а имали смо га с „Луком Нови Сад” – истиче главни саобраћајни нспектор Синиша Вујиновић.

По његовим речима, време је да се анимирију предузећа која имају пловила за вучу да се јаве на оглас.

– Било је неких прича о томе да ће Град купити „воденог паука”, али је то скупа инвестиција, најјефтнији кошта 350.000 евра – наводи Вујиновић.