Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Nelegalni objekti i vozila uništavaju obalu Save

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Nasipi postaju saobraćajnice, a među 128 nelegalno izgrađenih objekata su i kuće rodbine funkcionera.

Obala rijeke Save u Beogradu uzurpirana je nelegalnom gradnjom, a pojedini nasipi, uprkos zabrani za motorna vozila, postaju saobraćajnice. Udruženje građana Ulice za bicikliste upozorava kako nadležni nisu ništa učinili da spriječe dalje ugrožavanje bedema.

Na nasipu na novobeogradskoj obali Save saobraćaj nije dozvoljen, ali to ne smeta vlasnicima brojnih nelegalno izgrađenih vikendica pored rijeke.

Mnogi građani više se i ne usuđuju da šetaju duž obale. Stanovnica novog Beograda Tatjana Vujasinović kaže da joj stanje smeta.

„Naravno da mi smeta, ja sam se uvek šetala po Galovici i nazad, sad više uopšte nisam bila ne znam koliko godina zbog saobraćaja?  Pa da, šta će mi to“, dodaje.

Krešenje saobraćajnih propisa

Već godinu dana o kršenju saobraćajnih propisa članovi udruženja Ulice za bicikliste šalju dopise i prijave nadležnima. Odgovor beogradskih vlasti bio je postavljanje čuvarske kućice i angažovanje obezbjeđenja, koje je ovdje tokom cijeloga dana, pored otvorene rampe.

„I sada je situacija takva da je rampa tu, tu je i stražar u kućici, ali oni gotovo da i nemaju nikakvu funkciju , saobraćaj se preko nasipa, iako strogo zabranjen,  potpuno neometano odvija“, izvještava Jelena Milutinović, novinarka Al Jazeere.

Izostaje, tvrde biciklisti, i adekvatna reakcija saobraćajne policije. Dnevno ovuda prođu stotine automobila.

„Mi smo imali dopis od saobraćajne policije gde oni kažu da su kaznili 28 vozača za mesec dana, a može se videti da tih 28 vozača bukvalno za pola sata pređe preko nasipa“, jasan je Zoran Bukvić iz udruženja Ulice za bicikliste.

Vikend naselje nelegalno je izgrađeno duž obale Save u blizini reni-bunara, u prvoj zoni sanitarne zaštite, gdje gradnja ne bi smjela da postoji. Koliko vikendice, improvizovani  pristupni putevi, ali i saobraćaj ugrožavaju nasip, od nadležnih iz Beogradvoda  nismo dobili odgovor.

„Mi imamo i dopise od tih raznih inspekcija, gde oni napominju da je samo nasipanje zemlje u koritu reke problematično, jer kada nadođe velika voda podiže se plavni talas, može ugroziti bedem, takođe taj saobraćaj, koji se odvija preko nasipa, može se videti ulubljenost I do pola metra“, kaže Bukvić.

Više od 120 objekata bez dozvola

Prethodnih godina na ovom području izgrađeno je 128 objekata bez dozvola. Iako duž obale objekti ne mogu biti legalizovani, većina vlasnika podnijela je zahtjev za legalizaciju. Ti predmeti godinama su na čekanju u gradskom Sekretarijatu. Opštinski organi rušenje mogu provesti tek nakon Rješenja o uklanjanju.

Marija Leković iz opštine Novi Beograd kaže da nijedan predmet nije riješen.

„Nemamo nikakvu inforamciju, nismo dobili nijedan predmet da je rešen, ono što smo mi uradili je da smo imali tri izvršenja, gde smo u samom startu pokušali da zaustavimo gradnju. Imamo u planu rušenje jednog objekta, taj objekat  je zidan posle donošenja Zakona o ozakonjenju, on nam je u planu, pristupićemo, a za sve ostale moramo da sačekamo rešenje“, dodaje.

Do tada, vlasnici nelegalnih objekata i dalje uređuju svoje vikendice sa pogledom na Savu. Među njima su i kuće članova porodica visokih funkcionera države.

https://youtu.be/Gtqn60PKBws

Izvor: http://balkans.aljazeera.net