Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri07192024

Last update05:30:53 PM

"Betonski brod" ponovo jedan od simbola Beograda

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Betonski brod SIP, koji se nalazi na Savskom šetalištu, a koji je bio polupotopljen i zapušten, je rekonstruisan i biće uskoro otvoren za posetioce.

Brod je napravljen je 1943. godine po direktnom nalogu Hitlera, i jedan je od dva takva primerka na svetu.

Jedan brod se nalazi u nemačkom pomorskom muzeju „Roštok”, a drugi u glavnom gradu Srbije. Obnovu broda uradila je firma „Skitrack international”, koja je prihvatila rizik za spasavanje od potpunog uništenja.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je restaurirani „Betonski brod” i zahvalio Marku Maleniću i Ivanu Sinadinoviću, mladim ljudima koji su našli način da od polupotopljenog broda u blizini Savske promenade naprave plovilo kojim Beograd može da se ponosi.

“Ovo će biti mesto kulturnih dešavanja, prostor u kome će svoj kutak imati i Turistička organizacija Beograda. Za mene lično, ovaj brod predstavlja simbol novog Beograda, onoga što pokušavamo da uradimo već dve godine, kada smo od jednog potpuno zapuštenog dela grada počeli da gradimo Beograd na vodi i napravili jednu od najlepših promenada u Evropi. Tako su ovi momci uzeli polupotopljen brod kojeg niko nije želeo, obnovili ga i danas izgleda tako da zaista možemo biti ponosni. To je primer kako mladi mogu svojim inicijativama da promene stvari i učine svoj grad lepšim”, istakao je Siniša Mali.

Podsetivši na veliku istorijsku vrednost ovog broda jer je jedan od dva sa betonskim koritom, Mali je istakao da Beograd ima još brodova koji zaslužuju posebno mesto na njegovim rekama.

“Probaćemo da nađemo način da obnovimo još neke od brodova sa sličnim istorijatom i sudbinom. Ima ih osam, među njima su „Župa”, „Krajina” i drugi, i svi oni zaslužuju da budu restaurirani i postavljeni pored Savske promenade, da budu deo istorije i deo budućeg Beograda – rekao je gradonačelnik, zaželevši da „Betonski brod” bude jedno od kultnih turističkih mesta i kulturnih manifestacija.”

Direktor firme „Skitrack international” Marko Malenić podsetio je da obnova broda traje dve godine i da je za sve to vreme bilo podrške Grada Beograda i njegovih javnih komunalnih preduzeća.

“Ovaj projekat je pravi primer dobre saradnje sa gradom, jer smo imali pomoć bez ikakve materijalne koristi, a bez Grada Beograda to inače ne bi bilo moguće. Mi smo Beograđani i želeli smo da brod spasemo od propadanja i uništenja i to smo uspeli našim novčanim sredstvima, entuzijazmom i verom da možemo u tome da uspemo. Ovde će se nalaziti kulturni centar, galerija, virtuelni muzej brodarstva, turističke organizacije Beograda i Nemačke i restoran, i predstavljaće sadržaj koji u gradu još nije viđen. Želimo da napravimo brend koji će nam svima doneti stari – novi duh Beograda”, rekao je Malenić.

Prema procenama, za mesec dana svi radovi biće završeni, a organizatori najavljuju da će prvi kulturni programi na „Betonskom brodu” biti organizovani već od novembra.

Izvor: www.b92.net