Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sat07272024

Last update05:30:53 PM

Masovno kradu šljunak iz reka

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i Dunava odnosi uglavnom nelegalno. Dozvole izdate za eksploataciju samo pet kilometara. Nadležni su tokom prošle godine uspeli da uhvate na delu samo četiri firme TONE šljunka vade se iz Dunava i Save uglavnom nezakonito. Ovaj zabrinjavajući podatak obelodanila je za "Novosti" vodna inspekcija. Lopovi haraju kilometrima reke, a nadležni su tokom prošle godine uspeli da uhvate na delu samo četiri firme.

- U 2015. godini podnete su četiri prijave za privredni prestup protiv firmi koje su nelegalno eksploatisale pesak i šljunak iz Save i Dunava - naglašavaju iz vodne inspekcije.

Međutim inspekcija nije saopštila nazive tih preduzeća, kao i to u kojim opštinama su njeni radnici uhvaćeni na delu. Takođe, ova služba nije navela da li su tokom tekuće godine hvatali prestupnike na beogradskim obalama.

S druge strane, iz Sekretarijata za privredu napominju da su dozvole za legalno vađenje šljunka izdali za samo devet lokacija ukupne dužine 5,7 kilometara. Od toga je pet mesta na Dunavu, a četiri na Savi. Ona se biraju tako da obavljanje ove delatnosti bude u skladu sa očuvanjem i poboljšanjem vodnog sistema.

- Na osnovu mišljenja nadležnih organizacija izdajemo rešenje o izdavanju vodne saglasnosti za eksploataciju rečnog nanosa iz korita reke na teritoriji Beograda - navode iz ovog sekretarijata.

Međutim, obale su mnogo duže od dela na kom je dozvoljena eksploatacija. Dunav dolazi u prestonicu kod Starih Banovaca i "ljuljuška" se koritom do Grocke, gde napušta Beograd. Niz prestonicu teče ukupno 60 kilometara. Upola kraća Sava uliva se kroz glavni grad kod Obrenovca i sliva do ušća u Dunav.

Preduzetnici mašinerijom nelegalno "rove" po njihovim koritima i obalama celom dužinom kroz Beograd. Njihovi šleperi odnose gomile šljunka koji prodaju ili koriste kao građevinski materijal. Zbog toga ispašta republički budžet i u krajnjoj liniji građani.

Angažovanje više vodnih inspektora koji će da obilaze ove terene jedina je "brana" nezakonitoj eksploataciji.

NOVČANA KAZNA

- Ko vađenjem peska, šljunka i drugog materijala iz korita vodotoka, ošteti korito, obale i regulacione građevine kazniće se za krivično delo zatvorom do pet godina ili novčanom kaznom - navodi se u Zakonu o vodama.

Izvor: www.novosti.rs