Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sat07272024

Last update05:30:53 PM

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Lučka kapetanija Smederevo je prvu informaciju o udesu dobila u 08:01 časova od agenata „ Danube Eco”. – Barža prevozila 660 tona kamena tucanika.

Smederevo –  Teretni brod „Beograd X” vlasništvo preduzeća „Ivan Milutinović PIM” iz Beograda, potonuo je u noći između srede i četvrtka nedaleko od smederevske tvrđave, na ušću Jezave u Dunav, a dva člana posade su nestala.

Kako „Politika” nezvanično saznaje, reč je o kapetanu M. B. i N. K. članu posade. Brod se tokom noći prevrnuo, a tokom dana, , ronioci Žandarmerije bezuspešno su tragali za nestalim brodarima.

Nezvanično, oko ponoći je firma ostvarila poslednji kontakt sa njima i sve je bilo u redu. Od jutros  njihovi mobilni telefoni su nedostupni.

Potraga se nastavlja, a na spasavanju broda angažovani su Lučka kapetanija Smederevo, Žandarmerija i rečna policija.

„Lučka kapetanija Smederevo je prvu informaciju o udesu dobila u 08:01 časova od agenata „ Danube Eco” iz Smedereva koji su bili u plovidbi na potezu sidrište – luka Smederevo, kažu za „Politiku” u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ministarstvo navodi da je brod prevozio  oko 660 tona kamena tucanika na relaciji Brnjica – Beograd, sa namerom da se usidri u reonu luke Smederevo, prenoći i prijavi ovdašnjoj Lučkoj kapetaniji, a ujutro 3. novembra da overi brodske knjige i isprave.

Gde je došlo do prevrtanja, šta je uzrok i kada se dogodio incident, utvrdiće istraga koja je u toku.  Istragu vode nadležni državni organi – inspekcija za bezbednost plovidbe, MUP, vodoprivredna inspekcija, Odsek za civilnu zaštitu i upravljanje rizikom i tužilaštvo.

Kada je policija u četvrtak posle osam časova izašla na lice mesta, barža je većim delom bila potopljena, iz vode je virio samo jedan krak. Tako je bilo i tokom dana. Spekuliše se da se barža zaustavila na sprudu jer je deo reke gde se Jezava uliva u Dunav pun mulja, zbog koga je i korito reke izdignuto.

Očekuje se da sutra Žandarmerija nastavi potragu za nestalim članovima posade, ali i da počne izvlačenje barže duže od 70 metara.

Od nadležnih iz preduzeća „Ivan Milutinović PIM”, se na licu mesta moglo čuti da je brod „Beograd X” jedan od najboljih koje imaju, te da ispravnost plovila potvrđuje tehnički pregled obavljen samo tri dana pre nesreće. Za posadu su takođe tvrdili da je iskusna.

Izvor: www.politika.rs