Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu06202024

Last update05:30:53 PM

Evakuisane porodice u Tutinu, izlila se Ribarska reka kod Kruševca

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Povlači se voda u Tutinu gde je prethodno evakuisano 14 osoba zbog izlivanja reke Vidrenjak. Reka Vapa poplavila je desetak domaćinstava i pomoćnih objekata u opštini Sjenica. Zbog padavina, izlila se Ribarska reka u gornjem toku i ugrozila tri domaćinstva i lokalni put kod Kruševca. Odroni na Kopaoniku, otežan saobraćaj iz pravca Jošaničke Banje i iz pravca Brusa. Na području Topličkog okruga izlili su se bujični potoci, koji su poplavili neke seoske puteve. Predrag Marić: Situacija u Srbiji, uprkos padavinama, potpuno pod kontrolom.

U toku poslepodnevnih sati došlo je do stagniranja i povlačenja vode u rečnom koritu u Tutinu, za sada u toj opštini stanje je stabilno, dok je nakon obilnih padavina došlo do značajnog povećanja vodostaja na teritoriji opštine Prijepolje, a određeni delovi Sjenice su i dalje pod vodom.

U Tutinu su pod vodom tri obrazovne ustanove, desetak stambenih objekata i čitava industrijska zona, javlja dopisnik RTS-a.

U prekidu je i putni pravac Tutin – Mehov krš. Voda na pojedinim mestima puta dostiže dubinu od jednog metra. Na delu Pešterske visoravni nema struje.

Rahman Cekić iz Štaba za vanredne situacije opštine Tutin rekao je da se nivo vode povlači. "Ne smemo se opustiti. Štab je u neprekidnom zasedanju", kaže Cekić.

Predsednik opštine Tutin Šemsudin Kučević rekao je da veliki broj škola na Pešterskoj visoravni nije u funkciji, kao i u gradu. "Ostala situacija je potpuno bezbedna. Na sednici Štaba pravimo plan šta treba da uradimo u naredna dva sata da bismo spremni dočekali situaciju predveče", kaže Kučević.

Ekipe javnih preduzeća "Novi Pazar put" i "Gradac", kao i veliki broj građana, sada su na terenu i u toku je sanacija.

Reka Vapa poplavila je desetak domaćinstava i pomoćnih objekata u opštini Sjenica. Najteže je u mesnim zajednicama Centar i Bukreš. Tokom noći na području Sjenice palo je 50 litara kiše po kvadratnom metru.

U protekla 24 sata na teritoriji Kruševca, prema podacima meteorološke stanice, palo je 52,5 litara kiše. Zbog velikih padavina došlo je do izlivanja Ribarske reke u gornjem toku, koja je ugrozila tri domaćinstva i lokalni put kod Kaonika i Velikog Šiljegovca.

Zapadna Morava ne beleži veći porast vodostaja, ali se kod Jasike delimično izlila. Manja izlivanja ima i u priobalju Rasine.

Tokom protekla 24 sata na Kopaoniku je palo 67,5 litara kiše po kvadratnom metru, što je prouzrokovalo brojne odrone pa se saobraćaj odvija otežano i iz pravca Jošaničke Banje i iz pravca Brusa.

Na deonici od Brzeća do vrha planine radnici "Kruševac-puta" rade na uklanjanju dvadesetak odrona, a zbog izlivanja reke Graševke, vozila u Radmanovu i Vlajkovcima saobraćaju jednom kolovoznom trakom.

Zbog jake kiše koja od sinoć pada na području Topličkog okruga, formirali su se i izlili bujični potoci, koji su poplavili neke seoske puteve.

Kako je RTS-u potvrđeno u Sektoru za vanredne situacije u Prokuplju, izlivanje je zabeleženo u prokupačkim selima Donjoj Trnavi, Potočiću i Gojinovcu, u nekoliko sela žitoraćke opštine i Lukovskoj banji.

Za samo 10 sati, palo je blizu 60 litara kiše po metru kvadratnom, a reka Toplica narasla je skoro dva metra. Trenutno je ispod redovne odbrane od poplava, ali, ukoliko se nastave jake padavine, u toku dana očekuje se da, kod Pepeljevca, u Kuršumliji, pređe tu granicu.

Zamenik gradonačelnika Vranja Igor Andonov izjavio je da, i pored velike količine kiše koja je pala tokom noći i jutra u Vranju i okolnim selima, situacija nije alarmantna, ali da je bilo izlivanja manjih reka u Vranjskoj Banji i okolnim selima.

Marić: Situacija pod kontrolom

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić izjavio je da je situacija u Srbiji, uprkos padavinama, potpuno pod kontrolom, a da su ekipe Sektora još od ponedeljka na terenu zbog najavljenih novih padavina.

"Odmah nakon najave Republičkog hidrometeorološkog zavoda, još u nedelju 6. novembra, upućeno je upozorenje svim opštinskim i gradskim štabovima za vanredne situacije u Republici Srbiji o stanju potpune pripravnosti zbog najavljenih padavina", naglasio je Marić.

Najveće padavine su, kako je rekao, zabeležene u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, gde je evakuisano 12 osoba. Marić je precizirao da je uglavnom reč o bujičnim vodotokovima i poplavljenoj putnoj infrastrukturi, tako da su u par navrata ljudi izvlačeni iz vozila i evakuisani.

"Tamo je situacija sada stabilna, padavine su prestale, ide u pravcu smirivanja", ukazao je Marić i dodao da sporadičnih problema od tih bujičnih vodotokova ima na teritoriji Prokuplja, Kuršumlije i Leskovca, kao i da su ekipe Sektora na terenu i pomažu građanima na pumpanju vode.

Načelnik Sektora za vanredne situacije je poručio da je situacija u ovom momentu potpuno pod kontrolom.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović pozvala je sva preduzeća i agencije iz svog resora da budu u pripravnosti.

Izvor: www.rts.rs