Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07162024

Last update05:30:53 PM

Zaledili se Nijagarini vodopadi

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Veliki deo Severne Amerike okovan je ledom, a iz dana u dan stižu neverovatne slike prirode i urbanih sredina "zaustavljenih u vremenu" moćnim naslagama leda. Poslednje u nizu su fotografije Nijagarinih vodopada.

Zanimljivo je da voda i dalje teče u samom vodopadu, ali sve oko njega je okovano ledom.

Nijagarini vodopadi predstavljaju niz masivnih vodopada koji se nalaze na reci Nijagari u istočnom delu Severne Amerike, na granici između Sjedinjenih Država i Kanade. Sastoje se iz tri odvojena vodopada i, iako nisu mnogo visoki, prilično su široki.

Sa preko 168.000 m³ vode u minutu, ovi vodopadi su jedni od najmoćnijih i najpoznatijih u svetu. Iako voda u Nijagarinim vodopadima nikad ne prestaje da teče, kao što vidimo ovih dana ni zimi, na izuzetno niskim temperaturama, 1912. godina stvorio se takozvani "ledeni most", od obale do obale, ali je voda ispod tog leda i dalje tekla.

Region Velikih jezera predstavlja najveću vodenu površinu u kontinentalnom delu sveta. U početku su u ovoj oblasti živeli američki Indijanci, a od 1806. godine počinju da je kolonizuju beli doseljenici.

Teritorija vodopada je uvek bila predmet sukoba. 1812. godine stanovnici sa američke strane počinju da kolonizuju i drugu obalu. Kao posledica ovoga izbija rat, pre svega zbog ekonomskog značaja područja. Kanada, u to vreme deo britanskog kolonijalnog carstva, pružila je veliki otpor. Posle nekoliko serija pregovora uspostavlja se predratni status.