Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07162024

Last update05:30:53 PM

Desant na Tisi okončan bez greške

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Titel - Ispaljivanjem signalne rakete i preletanjem četiri lovca G4 počeo je rečni desant združenih snaga Rečne flotile sa Prvom, Specijalnom i 204. vazduhoplovnom brigadom. Pod nazivom "Plavi odgovor 2014" oko 500 vojnika juče je na reci Tisi kod ušća Begeja preko puta Titela proveravala obučenost pre svega jedinica Rečne flotile.

Sa komandnog broda "Kozara" gde je bio i Bratislav Gašić ministar odbrane, prvo je posmatrana vežba pešadijskih i rečnih snaga u napadu sa leve na desnu obalu Tise i potiskivanja neprijatelja prema Begeju.

Sa obala do tada mirne reke demaskirano je nekoliko brodova koji su prvo krenuli u zavaravanje neprijatelja, da bi potom dva rečna minolovca uz nekoliko aluminijskih čamaca punih pešadije jurnula na levu obalu Tise. Mostobran je ubrzo odbranjen, akcija se vodila duž hiljadu metara, da bi ubrzo potiskivači pontoniskoj bataljona na skelama dovukli anfibiske transportere i motorna vozila.

Dok je trajalo pregrupisavanje snaga i početak druge vežbe Andrija Andrić komadant Rečne flotile kazao je da skoro sve što može da plovi u Vojsci Srbije učestvuje u ovoj vežbi. Odnosno jedinice iz Novog Sada, Beograda i Šabca.


- Moram da pohvalim prvo flotilu, koja svu opremu koju ima i koja je stara po nekoliko decenija drži u odličnom stanju. Napad je bio brz, efektan, ovladali smo suprotnom obalom i nije bilo nikakvih tehničkih problema - rekao je Andrić.

Međutim, kako neprijatelj nikada ne miruje, ubrzo je morao da krene pravi rečni okršaj. Potisnuti na kopno, protivnici su počeli da frosiraju reku uzvodno, ali su ipak upali u zasedu naše zamaskirane flotile. Uz podršku pešadije odbijeni su nizvodno prema ušću Tise u Dunav preko puta Slankamena. Nakon te akcije, tri desanta čamca, tri rečna patrolna broda i četiri rečna minolovca izvela su artiljerijsko gađanje mete na vodi.


- Video sam visok stepen operativne sposobnosti. Rečna flotila demantuje svakog ko kaže da vojska nije spremna i opremljenja. To su pokazali u Obrenovcu i drugim poplavljenim područjima ali i sada - izjavio je Gašić. Svečani defile i tradicionalni pozdrav uz dva žvižduka označio je kraj „Plavog odgovora 2014“.