Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07162024

Last update05:30:53 PM

Kao u doba slavnih moreplovaca: Jedrenjaci "preplavili" Britaniju

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

"Regata visokih brodova", koja se održava svake godine u Engleskoj, privukla je veliku pažnju juče, kada su se velelepni jedrenjaci uputili iz Kornvola za Falmut, koji predstavlja polaznu tačku trke čiji je cilj u Griniču, u jugoistočnom Londonu. Brodovi su pristigli iz svih krajeva sveta, Španije, Portugala, Rusije i Poljske. Njih 46 učestvovaće na tradicionalnoj trci, a preko 100 hiljada ljudi okupilo se na obali Kornvola kako bi videli jedrenjake koji se s pravom mogu svrstati u istinska remek-dela.

U regati će uživati više desetina hiljada ljudi, stanovnika primorskih gradova Britanije, od Devona do Kenta.

Poljski jedrenjak "Dal Modzizi" je prvi prekookeanski brod proizveden u Poljskoj, a učešće je uzeo i u britanskoj regati.

Vreme je i te kako išlo na ruku moreplovcima, koji su uz povoljan vetar razvukli jedra i zaplovili. Brodovi će u prvoj polovini nedelje ploviti do ostrva Vajt, odakle će se u četvrtak i petak uputiti ga Griniču.

Brojni jedrenjaci privukli su pažnju velikog broja ljudi, i to s pravom, s obzirom da zaista izgledaju impozantno.

Iako mnogi izgledaju staro, veliki broj izgrađen je u drugoj polovini 20. veka, sa namerom da izgledaju staro, s obzirom da su izgrađeni prema nacrtima jedrenjaka koji su krasili okeane i mora u ranijim vekovima.