Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07222024

Last update05:30:53 PM

Stiks

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Stiks, Stiga ili Stig (grč. Στύξ), (Stýx = mržnja) ime je reke koja je bila granica između zemlje i podzemnog sveta. Okružuje Had - podzemni svet, u zavisnosti od izvora ili mita, devet ili dvadeset puta.

Reka Stiks, zajedno sa rekama - Flegeton, Aheront i Kokitus, se uliva u veliku močvaru u samom središtu Hadovog podzemnog sveta.

Grčko ime reke Stiks dolazi od reči στυγέω, stygéô = mržnja.

Reku Stiks čuva Flegije, koji prenosi duše sa jedne strane reke na drugu, mada se pominju još i Flegeton kao i Haron da su i oni prevozili duše preko ove reke.

Bogovi su poštovali reku Stiks, a zakletva u nju se nije mogla prekršiti.
Zevs se zakleo Semeli rekom Stiks pa je morao ispuniti njenu molbu da ga vidi u pravom božanskom obličju, nakon čega je umrla.

Helije se zakleo sinu Faetontu i obećao mu da će mu ispuniti svaku želju. On je poželeo da vozi njegova zlatna kola - Sunčeve kočije, ali nije uspeo i poginuo je.

Ako bi neko od bogova prekršio zakletvu, morao se napiti vode iz reke Stiks i time je gubio glas na devet godina.

Stiks poseduje čudesne moći kojima može nekog učiniti besmrtnim. U detinjstvu, Ahila je njegova majka Tetida, držeći ga za petu, uronila u reku Stiks, pa je on ostao ranjiv jedino na tom mestu - tako da se i do danas kaže da Ahilova peta ili tetiva označava izuzetno slabu tačku nekog čoveka.

Iako se Stiks primarno pojavljuje u grčkoj i rimskoj mitologiji spominje se i u Danteovoj Božanskoj komediji, negdje oko petog kruga u paklu.

U daleka, drevna vremena, Stiks je bilo ime za područje reke između današnje Ukrajine i Rusije.

  • Deo - današnje Ukrajine je predstavljao mesto život
  • Deo - današnje Rusije je predstavljao mesto smrti

Boginja Stiks

Ime Stiks je bilo i ime boginje, najstarije kćerke Okeanove i Tetijine, koja je, kao jedina ženska predstavnica, predstavljala tu reku. Tu čast je zaslužila jer je pomogla Zevsu u borbi protiv Titana. Ona je bila prva koja se stala na stranu Zevsa. Sa titanom Palantom, Stiks je rodila Zelosa, Kratosa, Biju i Niku.

Nimfa Stiks

Stiks je bilo i ime Najade, vodene nimfe čija je reka bila sveta. Boginju Stiks i nimfu Stiks su često smatrali istom ličnošću.