Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

RMS Luzitanija

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

RMS Luzitania bio je britanski transatlantik izgrađen 1907. godine. Zajedno sa svojim blizancem RMS Mauretania, tada najveći i najbrži brod na svetu. Torpedovan i potopljen od nemačke podmornice U-20. kraj irske obale 7. maja 1915., što je bio povod na ulazak Sjedinjenih Američkih Država u Prvi svetski rat.

Izgradnja

Izgrađen je u brodogradilištu Džon Braun & Ko. Ltd, u Klajdbandu, Škotska, za kompaniju Kunard Lajn, u doba velikog međunarodne trke velikih pomorskih kompanija iz Velike Britanije i Nemačke za osvajanjem Plave vrpce, priznanja za najbrži putnički brod. Nazvan je po rimskoj provinciji Luzitaniji, koja se nalazila u današnjem Portugalu. Početkom 20. veka najbrži prekookeanski brodovi bili su nemački, te se Velika Britanija nastojala vratiti u trku. Istovremeno američki finansijer Dž. P. Morgan planirao je kupiti sve severnoatlantske brodarske kompanije, uključujući i britansku Vajt Star Lajn. 1903. predsednik Kunard Lajna Lord Inverklud iskoristio je te pretnje da bi kod britanske vlade isposlovao subvencije za izgradnju novih brodova.

Vlada je takođe pristala isplaćivati godišnje subvencije za održavanje brodova u stanju ratne spreme te za održavanje poštanske službe. Već na probnim vožnjama, Luzitania obara sve dotadašnje rekorde postavljene u pomorskoj industriji, te je otkriveno da velika brzina stvara snažne vibracije na krmi[1]. Nakon potrebnih modifikacija brod je isporučen 26. avgusta 1907.

Rana karijera

Do uvođenja u promet blizanca RSM Mauritanija kasnije iste godine, najveći je i najbrži brod na svetu. Već na svom prvom putovanju iz Liverpul a za Njujork preotima Plavu vrpcu za zapadni prelazak nemačkom transatlantiku Dojčland, a u septembru iste godine i za istočni od broda Kaiser Vilhelm II.

Nakon dvogodišnjeg nadmetanja sa svojim blizancem za naslov najbžeg broda, Mauritanija trajno osvaja naslov 1909. U toku osmogodišnje službe obavio je 202 prelazaka Atlantika. 1909. učestvuje u Njujorku na proslavi Hadson-Fulton, povodom 300 godina od putovanja Henrija Hadsona po reci koja nosi njegovo ime, i 100 godina prvog parobroda Klermont, Roberta Fultona.

Rat i potapanje

Iako je 1913. prilagođen za tu namenu, po izbijanju Prvog svetskog rata, brod nije zaplijenjen za prevoz trupa, radi velike potrošnje goriva i prevelikih dimenzija, te nastavlja redovnu linijsku plovidbu između Evrope i Severne Amerike. Za vreme rata radi štednje goriva, broj putovanja je smanjen na jedno mesečno i brzina je smanjena na 21 čvor.

ako je i pri toj brzini to bio najbrži brod na svetu, čak 10 čvorova brži od podmornica, poduzeta je serija mera predostrožnosti: ime je izbrisano, tradicionalno crveni dimnjaci su ofarbani u crno, nije nosio zastave, i dr. 4. februara 1915. Nemačka proglašava područje oko britanskih ostrva ratnom zonom, i da će nakon 18. februara biti potopljeni svi saveznički brodovi bez upozorenja. Uprkos tome i upozorenju koje je nemačka ambasada u Vašingtonu objavila 22. marta, Luzitania nastavlja sa redovnom plovidbom, te poslednji put isplovljava iz Njujorka 1. maja 1915. Torpedovan je i potopljen od nemačke podmornice U-20. 7. maja, 11 do 15 km južno od rta Old Hed of Kinsale. Potapanje broda 1915, okrenulo je javno mišljenje protiv Nemačke, te je bilo jedan od glavnih razloga kasnijem ulasku SAD u rat. Nedavno otkriće municije u olupini otvara mogućnost da je brod bio legitimni ratni cilj. Potapanje Luzitanije smatra se drugom najpoznatijom pomorskom katastrofom nakon potonuća Titanika.

 

Izvor: www.wikipedia.org