Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu07252024

Last update05:30:53 PM

Na Vojnoj akademiji obuka za voditelje jahti

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Na Vojnoj akademiji organizuju kurs za "voditelje jahte" a polaznici su iz naše zemlje i regiona. U Srbiji ima između 5.000 i 7.000 aktivnih pomoraca.

Na Vojnoj akademiji trenutno organizuju samo kurs za one koji žele da plove jahtama, a očekuju da će nadležni usvojiti i novi Pravilnik o sticanju ovlašćenja za pomorsku plovidbu kako bi mogli da organizuju još 17 raznih kurseva vezanih za plovidbu rekama i morima.

Potrebno je, uz novi Pravilnik, da nadležni usvoje još neka podzakonska akta kako bi mogli da organizujemo sve te kurseva, a zašta smo apsolutno spremni i sposobni, rekao je danas Tanjugu jedan od organizatora predavanja Slobodan Šoškić.

On je naveo i da je neophodno doneti novi Pravilnik i ostala podzakonska akta zbog promene u 2010. godini niza međunarodnih propisa u oblasti pomorstva, a do kojih je došlo i posle nesreće italijanskog kruzera "Konkordija".

Na kursevima za "voditelje jahte", inače vlada veliko interesovanje, a polaznici su iz naše zemlje i regiona. 

Uz ljude svih profila i zanimanja iz Srbije, veliko interesovanje za taj kurs vlada i među osobama iz Makedonije, BIH, Hrvatske, a bilo je polaznika i iz udaljenih država sveta. 

U organizovanju tih kurseva Vojna akademija sarađuje sa kolegama iz Norveške, a Šoškić je bio u delegaciji Vojne akademije koja je u decembru prošle godine posetila Kraljevsku Ratnu Mornaricu te države.

Tokom posete predstavnici Vojne akademije obišli su i Kraljevsku vojnopomorsku akademiju u Laksevogu gde su se upoznali sa edukacionim procesom i korišćenjem najsavremenijih simulatora i trenažera u obuci pomoraca. 

Šoškić je istakao i da će se saradnja sa norveškim kolegama nastaviti u toj oblasti istakavši da su Norvežani daleko odmakli u načinima obuke pomoraca.

Od polovine 2007. na Vojnoj akademiji građani su mogli da pohađaju kruseve koji su organizovani u skladu sa međunarodnom konfencijom o standardima za obuku, izdavanje uverenja i vršenje brodske straže pomoraca. 

Te kurseve, u prethodnom periodu završio je veliki broj osoba iz zemlje i sveta, među kojima je bilo i političara, sportista, muzičara, lekara, ali i onih koji žele da pronađu posao. 

Predavanja realizuju nastavnici Vojne akademije sa višegodišnjim plovidbenim iskustvom kao i spoljni saradnici - zapovednici brodova i kapetani duge plovidbe. 

Skupština Srbije u novembru 2010. godine usvojila je Zakon o pomorskoj plovidbi, a po procenama, u Srbiji, koja nema more, ima između 5.000 i 7.000 aktivnih pomoraca.


Izvor: www.mondo.rs