Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07162024

Last update05:30:53 PM

Kontrolna lista vanbrodskog motora

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ovakva korisna kontrolna lista koju je objavio britanski RNLI trebala bi da se nađe uz svaki vanbrodski motor (bilo bi odlično kada bi bila plastificirana).

NIKADA nemojte upaliti motor van vode ako pre toga niste osigurali neku drugu mogućnost snabdevanja vodom (crevo, bure)  rashladnom vodom.
Provere pre starta !!!
1. Proverite da je motor dobro i čvrsto pritegnut za krmeno zrcalo.
2. Gorivo. Proverite da je gorivo sveže i nekontaminirano, da ga imate dovoljno za predviđeni put plus dovoljno rezerve. Tank nemojte prepuniti.
3. Ulje. Za neke dvotakne motore treba mešavina ulja i goriva. Budite sigurni da koristite brodsko dvotaktno ulje (etiketirano TCW3) i da ga mešate u pravilnom odnosu. Drugi dvotaktni motori imaju odvojeni rezervoar ulja. Za njih takođe treba adekvatno dvotaktno ulje. Četvorotaktni motori imaju unutrašnji karter kao automobilski motori. Proverite nivo sa mernom šipkom i dopunite ako je potrebno (NIKAKO ne sa dvotaktnim uljem).
4. Komande. Okrenite upravljač od jednog do drugog krajnjeg položaja i komande gasa napred-nazad kako bi bili sigurni da ispravno funkcionšu.
5. Propeler. Proverite da su propeler i noga slobodni od svega što im može smetati, kao što su ostaci užeta, trava, ribolovački najlon ili plastične kese.
6. Dovod goriva. Spojite dovod prema tanku goriva i motoru. Proverite da je u dobrom stanju i da negde nije pukao.
7. Filter goriva. Postoje sa separatorom vode/filterom, pregledajte čašu filtera da u njoj nema prljavštine ili vode i osušite ga ako je potrebno.
8. Na malim motorima sa integrisanim tankom proverite da je dovod goriva otvoren.
9. Ventil rezervoara. Otvorite ventil rezervoara.
10. Baterijski preklopnik. Ako je motor spojen sa brodskim električnim sistemom, proverite da sve potrebne sklopke i osigurači budu uključeni.
11. Ako je opremljen el.starterom za paljenje, stisnite starter.
12. Sigurnosna uzica ( Kill Switch ). Ako motor ima sigurnosnu uzicu, spojite je sa prekidačem gašenja motora, a drugi kraj za, nogu ili sigurnosni prsluk (vaš PFD) . Testirajte kako radi.
Nakon startovanja  motora:
1. Odmah proverite da li postoji dobar protok rashladne vode (ako ne, proverite da izduv nije začepljen). 
2. Motor dobro zagrejte tako da radi na minimalnoj snazi pre nego što krenete.

by skipper