Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu07182024

Last update05:30:53 PM

Kontrolna lista brodskog motora

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 

Važan deo modernih jedrilica, brodova i čamaca je njihov motor, prvenstveno zbog sigurnosti, a najčešće za manevre prilikom pristajanja.
Naravno, i za nestrpljive jedriličare koji ne žele da im uzalud prođe dan bez vetra. Zbog toga je provera motora vrlo važna pre odlaska na krstarenje. Ovakva korisna check lista koju je objavio britanski RNLI trebala bi se naći u svakom navigacionom stolu, ili još bolje, zalepljena na zidu motornog prostora:
 Provere pre starta:
 
1. Ventilator kaljuže. Ako imate ventilator kaljuže ili ventilator motornog prostora, upalite ga na par minuta pre nego što pokrenete motor.
  
2. Vizualna provera. Proverite remenje i rebrasta creva da nemaju posekotine, napukline ili su istrošeni i pogledajte da li možda negde curi ulje ili tečnost za hlađenje. 
 
3. Gorivo. Budite sigurni da je rezervoar pun i da imate 20% rezerve u odnosu na kapacitet tanka, i proverite da je ventil dovoda otvoren. 
 
4. Filter goriva. Neki brodovi imaju transparentan separator vode/filter u dovodnoj liniji goriva. Pregledajte posudu za vodu za bilo kakvo vidljivo zagađenje. 
 
5. Ulje motora. Proverite nivo ulja sa meračem nivoa i ako je potrebno dodajte ulje na nivo između oznaka za ´max´ i ´min´. 
 
6. Ulje reduktora. Proverite nivo ulja meračem. NAPOMENA: Kod nekih reduktora nivo ulja se može proveriti samo sa motorom u radu. Mnogi reduktori koriste specijalno ulje: ulje motora NE deluje! 
 
7. Filter pogonske vode. Zatvorite ventil rashladne vode; skinite osnovni deo filtera i očistite ga ako je potrebno. Zamenite element, zavrnite poklopac nazad na filter i OTVORITE ventil. 
 
8. Nivo slatke vode. Neki motori imaju rashladni sistem punjen slatkom vodom. Pažljivo skinite gornji poklopac i ako je potrebno dolijte mešavinu vode/antifriza na ne više od 50 mm od vrha. Vratite poklopac na svoje mesto. 
 
9. Sklopka baterija (akumulatora). Uključite sklopku pre starta motora. Ne isključujte je dok motor radi. 
 
10. Krmene mazalice. Brodovi sa ´tradicionalnom´ transmisijom imaju  mazalicu. Okrenite je za jedan puni okret. 
 
11. Ako brod ima vanbrodski motor, trim peraje ili servo kormila, proverite nivo hidrauličkog ulja u hidrauličnom rezervoaru i nadopunite ga ako je potrebno. 
 
12. Ako brod ima vanbrodski motor, proverite da je noga čista od trave, užeta, plastičnih kesa, itd. Noga treba biti potpuno uronjena. 
 
Nakon starta motora: 

1. Odmah proverite da postoji dobar protok vode .

2. Motor dobro zagrejte pre nego što krenete.