Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu07182024

Last update05:30:53 PM

Kako da naučite dete da pliva

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Iako to može da bude prava bitka, naučiti dete da pliva je zaista nešto posebno. Idealna sredina za učenje je bazen, ali će dobro doći more ili reka.

Od rekvizita je najbolja daska od stiropora, a vreme kada možete početi sa časovima je kada dete napuni pet godina, iako od afiniteta zavisi da li ćete se u avanturu upustiti i ranije. 

Prvo i osnovno pravilo je da ništa ne smete raditi na silu. Neka deca počnu da plivaju sa tri, neka sa osam godina, a neka mnogo kasnije. Ako i ne nauči ove godine, naučiće neke naredne i nema razloga da se zbog toga uzrujavate jer ćete samo postići suprotno. Osim strpljivosti, važno je da sve pretvorite u igru i zabavu. 

"Najvažnije od svega jeste da se dete oslobodi straha od vode. Ako ste uspeli da ga odvučete u vodu do ramena, a da se u njoj oseća prijatno, možete da počnete da podučavanjem, ali samo kroz igru, u suprotnom od plivanja nema ništa. Deca su najčešće spremna za učenje sa pet, šest godina, neka i ranije", kaže Slobodan Jovanović, profesor fizičke kulture. 

Prva stvar koju dete treba da savlada jeste plutanje poput zvezde, na leđima i stomaku. 

"Postavite dete na stomak, a pridržavajte ga ispod grudi i kukova. Ruke i noge treba da budu raširene. Hrabrite ga da zaroni glavu (lice) u vodu na nekoliko sekundi. Okrenite ga na leđa, pa ponovite postupak, s tim što je glava sada iznad vode. Kada se prepusti vodi tako da može samo pluta bez pridržavanja, sve ostalo je samo pitanje tehnike", kaže Jovanović. 

U sportskim prodavnicama nabavite dasku za plivanje od stiropora, koja je najjeftiniji i najbolji rekvizit, mada i ostali mogu da pomognu. Prvo se uči tehnika rada nogu. Dete drži dasku ispred sebe sa ispruženim rukama i iz zgloba kuka udara samo nogama. Potom na nekoliko sekundi zaranja glavu u vodu, najpre pravo, a potom naizmenično levo i desno, kao kod plivanja kraul stilom. 

Kada je savladalo rad nogu, na red dolaze ruke. S opruženom levom rukom u kojoj je daska pokažite mu kako da zamahuje drugom rukom, simulirajući gorepomenuti stil. 

Glava s početka treba da je iznad vode, a potom je zaranja na nekoliko sekundi, prvo pravo, a zatim desno, dok se uči plivanje desnom rukom. Naravno, sve to ponavlja levom rukom, a zatim sklapa sve naučene elemente u celinu. Idealna sredina za trening je bazen koji ima ivicu za pridržavanje, ravno dno i mirnu vodu, dok u moru talasi mogu da ometaju učenje.


Izvor: www.mondo.rs