Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07162024

Last update05:30:53 PM

Jedrilica s 65 imigranata dotegljena u Dubrovnik

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

U dubrovačku luku Gruž dotegljena je motorna jedrilica "Maria Drink" na kojoj je bilo 65 ilegalnih imigranata iz Somalije, Egipta, Sirije i Avganistana, a koja je dva dana plutala u međunarodnom vodama južno od ostrva Mljet zbog kvara na motoru.

Jedrilica je pod nepoznatom zastavom plovila iz Grčke prema Italiji, a nakon kvara motora, hrvatska obalna straža sinoć im patrolnim brodom na području južno od Mljeta pružila pomoć i podelila im vodu, hranu i lekove.

 

Jedrilicu je iz međunarodnih voda doteglio brod za spasavanje "Faust Vrančić", a prilikom ulaska u hrvatske teritorijalne vode preuzeo ih je policijski brod.U Gružu ih je dočekao medicinski tim koji proverava njihovo zdravstveno stanje, biće obavljena dezinfekcija jedrilice, a onda sledi policijska procedura kako bi se utvrdio status imigranata i daljnje postupanje.

 

Nakon što su dobili vodu, hranu i lekove, svi su u dobrom stanju.
U magacinskim prostorima luke Gruž organizovan je prihvatni kamp. Gradske vlasti obezbediće 65 ležajeva i cisternu s vodom, Crveni krst lanč pakete, sredstva za higijenu i čistu odeću.

 

Lokalne vlasti u rešavanju problema očekuju pomoć nadležnih državnih organa, a zahteve za pomoć su uputili ministarstvima zdravlja, spoljnih i unutrašnjih poslova. Ako boravak bude duži od dva dana, gradske vlasti naći će se u neugodnoj situaciji jer ne znaju gde ćemo smestiti ljude i ko će to platiti.

 

Kad su pripadnici obalske straže sinoć došli na jedrilicu koja je predviđena za prevoz 65 putnika, pregovarali su oko pristanka posade da se prema međunarodnim propisima počne s humanitarnom akcijom i jedrilica otegli u luku Gruž.


Posada broda obalske straže nije mogla da utvrdi ko je kapetan lađe jer niko na brodu nije želeo da se izjasni, a kako se jedrilica nalazila u međunarodnim vodama, pripadnici obalnske straže nisu mogli postupati bez dozvole kapetana ili najstarijeg člana posade.


Izvor: www.blic.rs