Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Olupina "Kosta Konkordije" nova atrakcija

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Turistima u bivšoj ribarskoj luci Santo Stefano na suncem obasjanoj toskanskoj obali nudi se novo, pomalo morbidno iskustvo - jednodnevni izlet do olupine turističkog broda "Kosta Konordija" koji se 13. januara nasukao kod obala ostrva Điljo kada je poginulo 32 ljudi.

Turisti imaju priliku da za samo 10 evra vide sablasnu belu olupinu broda teškog 114.500 tona koji leži na bočnoj strani onako kako je izgledao kada je potonuo.

Preprodavci karata na Santo Stefanu, koji se nalazi oko 15 kilometara istočno od malog ostrva Điljo, uzvikuju naglas cene dok nestrpljivi izletnici u šorcevima i japankama čekaju da se ukrcaju u mnoge brodove koji prevoze ljude do ogromne olupine.

"Na ostrvo će sada dolaziti još više ljudi nego pre, na žalost, zbog tragedije koja im je privlačnija od lepote predela", kaže studentkinja Danijela dok čeka da isplovi sa prijateljem Davidom.

Trajekt prolazi pored velike bele olupine "Kosta Konkrodije", koja je potonula sa više od 4.000 putnika, na udaljenosti od samo nekoliko metara.

"Veoma je potresno videti tu džinovsku stvar kako leži tamo u takvom stanju. Ali život na ostrvu se mora nastaviti i zato smo hteli da provedemo odmor ovde", kaže druga putnica Lučija.

Gradonačelnik Đilja Serđo Orteli kaže da se povećao broj turista koji dolaze na jedan dan da slikaju nasukalog diva, dodajući da je Điljo u izvesnom smislu postao neka vrsta muzeja.

Ali on kaže da to nije donelo mnogo dobra njegovom ostrvu.

"Mi više volimo turizam koji je zasnovan na moru i prirodnoj sredini", objašnjava Orteli, dodajući da je jednodnevni turizam zasnovan na tragediji teško pogodio hotelske rezervacije.

Savetnik tog ostrva za prirodnu sredinu Alesandro Ćenturioni zato je izrazio nadu da će olupina biti što pre uklonjena.

"'Konkordija' je postala deo našeg pejzaža, ali ga je i pokvarila. Kad god je vidim ponovo osetim bol i tugu", kaže on.

Orteli kaže da bi olupina trebalo da bude uklonjena do sledećeg proleća ako sve bude teklo po planu i vremensku uslovi ostanu povoljni.

Izvor: www.mondo.rs