Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07162024

Last update05:30:53 PM

Evropi prete ekstremne zime i snegovi

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Topljenje leda na Arktiku snažnije je nego ikad ranije od početka merenja, a led se ne može više obnoviti, što znači da bi se Evropa zbog topljenja leda mogla suočiti s ekstremno hladnim zimama, objavili su članovi stručne mreže "Klimakampus" u Hamburgu.

Stručnjaci upozoravaju da je količina otopljenog leda ove godine bila veća nego ikad od početka merenja 1973. godine, što bi moglo imati opasne posledice za ljude i prirodu. 

"Ekstremne zime u Evropi mogle bi učestati", izjavio je član stručne mreže Rudiger Gerdeš s Instituta za istraživanje polova i mora Alfred Veneger. Sredinom septembra ledom je bilo prekriveno samo 3,37 miliona kvadratnih kilometara površine na Severnom polu, a ta površina je između 1979. i 2000. godine iznosila u proseku 7,5 miliona kvadratnih kilometara. 

To znači da se proteklih godina otopilo više od pola ledene površine. Prema nekim procenama, količina leda na Arktiku čak je najmanja u proteklih 1.500 godina. Prema najnovijim simulacijama klimatskih prilika, do sredine veka Arktik bi leti mogao da bude potpuno bez leda. 

Klimatolozi upozoravaju da bi nestanak leda mogao da ubrza razmenu toplote između okeana i atmosfere i da stvori ogromne vetrove, što bi moglo dovesti do krajnje hladnih i snežnih zima u Evropi.

Izvor: www.pressonline.com