Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07162024

Last update05:30:53 PM

Ruski ratni brod u vodama Crne Gore

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Veliki desantni brod Crnomorske flote Ratne mornarice Rusije "Novočerkask" uplovio je u barsku luku. Dug je 112 metara, ima 87 članova posade, može da iskrca deset teških tenkova i 200 vojnika.

PODGORICA - Veliki desantni brod Crnomorske flote Ratne mornarice Rusije "Novočerkask" uplovio je u barsku luku, a u teritorijalnim vodama Crne Gore ostaće dva dana. 

To je drugi ruski desantni brod koji od 2006. godine uplovljava u crnogorske luke, nakon što je prošle godine, takođe u oktobru, ratni brod "Cezar Kunikov" dva dana bio u kotorskoj luci, povodom 300 godina od uspostavljanja političkih odnosa između Rusije i Crne Gore. 

Ambasada Rusije u Podgorici ranije je saopštila da "Novočerkask" stiže u Crnu Goru u cilju unapređenja i razvoja odnosa između mornarica dveju zemalja.

"Novočerkask" je dug 112 metara, ima 87 članova posade, može da iskrca deset teških tenkova i 200 vojnika, a naoružan je sa dva dvocevna topa kalibra 57 mm, dva šestocevna topa kalibra 30 mm i raketnim bacačima tipa Grad-M .

Brod je jedan iz serije od ukupno 28 velikih desantnih broda klase "Ropuća" koji su za Ratne mornarice bivšeg SSSR-a i Rusije građeni krajem 20. veka u Poljskoj.

"Novočerkask" je u Bar doplovio iz Grčke, a njegovi mornari u Crnoj Gori obićiće nekoliko pravoslavnih manastira.

Podgorički mediji prenose da će "Novočerkask", na čijoj palubi se nalazi i odred komandosa, u slučaju potrebe, učestvovati u evakuaciji ruske baze iz sirijske luke Tartus.

Ivor: www.novosti.rs