Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Još nije pronađen život u jezeru Vostok, naučnici se i dalje nadaju

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Prve analize leda iz jezera Vostok na Antarktiku pokazale su da još nema tragova života u vodi netaknutoj 20 miliona godina, međutim naučnici se i dalje nadaju.

Sergej Bulat, sa Instituta nuklearne fizike u Peterburgu, istakao je na 12. Evropskoj radionici o astrobiologiji da je pronađeno manje od 10 mikroba po mililitru, nakon proučavanja leda izvučenog u februaru iz jezera veličine oko 9.752 kvadratnih kilometara. 

To je isto što i sterilna laboratorija koju ovi naučnici koriste, ukazao je magazin “Priroda”. 


Međutim, ovi rezultati nisu dobijeni od jezerske vode koja je napunila bušotinu i ponovo se zaledila, već od leda koji se uhvatio na burgiju, tako da su pronađeni i elementi koji su verovatno došli sa maziva korišćenih za bušenje rupe u 4.000 metara debelom ledu na jezeru.


Naučnici se nadaju da će uskoro prikupiti čiste uzorke leda u rupi i samog jezera, za koje veruju da sadrže mikrobiološki život koji je bio izolovan 20 miliona godina. 
Takvi oblici života mogli bi da daju odgovor na to kako izgleda život u svemiru, smatraju istraživači.


Međutim, Vostok je zanimljiv i iz drugih razloga.
Ruska novinska agencija RIA Novosti nedavno je izvestila o nizu fantastičnih glasina koje kruže o jezeru, uključujući i tajnu nacističku podvodnu bazu, te da su tamo prevezena tela Adolfa Hitlera i njegove ljubavnice Eve Braun radi kloniranja.

 

Istraživanje jezera Vostok počelo je 1998. Naučnici su brzo probušili rupu do dubine od 3,5 kilometara, ali su tu stali zbog zabrinutosti od moguće kontaminacije netaknute jezerske vode.


Potom je dogovoreno da se buši dok senzor ne upozori da se došlo do vode. Oni su uklonili mazivo sa bušilice i podesili pritisak kako nikakva tečnost ne bi pala u jezero, već bi voda napunila rupu usled pritiska odozdo.


Ruski naučnici nisu jedini koji rade na istraživanju misterija Antarktika. Britanski tim uskoro će ispitati dubine Elsvorta, jednog od 370 jezera u nizu, dok Amerikanci ispituju reku leda Vilans.

Izvor: www.blic.rs