Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Vodeni talas, za sada, bez posledica

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

BANjALUKA- Vodeni talas iz Slovenije kreće se kroz Hrvatsku, za sada, bez većih posledica, pa Sava ne bi trebalo da ugrozi opštine u Republici Srpskoj.

Hirometeorološki zavod Republike Srpske prati svaku promenu vodostaja i, za sada, nijedna reka u RS ne preti da se izlije.
-Sava je u gornjem toku u velikom porastu, ali se kroz Hrvatsku njeno korito širi, tako da vodostaj kasnije opada, kazao je hidrolog Darko Borojević.

Prema informacijama Hrvatskih voda, vrhunac vodenog talasa prošao je Savom kroz deo zemlje, a najviši vodostaj reke od 381 santimetara izmeren je na mernoj stanici Sava – Zagreb u jedan sat po ponoći.

Od tada se beleži pad, pa je vodostaj jutros u sedam sati bio 346 centimetara.
Vodostaji opadaju i na drugim mernim stanicama u blizini Slovenije, a rastu s daljnjim tokom Save, od merne stanice Crnac, pa sve do Slavonskog Broda koji tek očekuje dolazak vodenog talasa, preneli su banjalučki mediji.

Zbog nabujale Save privremeno je preventivno ugašena Nuklearna elektrana Krško. Direktor Predrag Širola rekao je, kako se navodi, da je Krško ugašeno zbog nečistoća u nabujaloj Savi, kojom se hladi elektrana.

Preventivno gašenje nuklearke prošlo je bez ikakvih problema.
Idućih dana na elektrani će biti obavljeni preventivni pregledi radi uklanjanja manjih nedostataka, a očekuje se da će elektrana ponovo proraditi u sredu.

Ovo je drugi put da se Krško preventivno gasi zbog rasta vodostaja Save.


Izvor: www.pravda.rs