Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07162024

Last update05:30:53 PM

Antarktik: Šta krije izgubljeno jezero?

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Antarktičko jezero Elsvort, otkriveno 1996. godine, nalazi se ispod više od 3 kilometra večnog leda, a veruje se kako je u potpunosti izolovano od spoljnog sveta najmanje 125.000 godina, a moguće je da je u izolaciji provelo i više od milion godina.

Ekipa britanskih naučnika priprema se za jedinstven eksperiment tokom kog će vrućom vodom probiti tunel do jezera, a potom uzeti uzorke vode i sedimenta na dnu jezera bez kontaminiranja jezera mikrobima i česticama iz spoljašnjosti. 

Razvoj tehnologije koja će im to omogućiti trajao je punih 16 godina, a dozvolu za bušenje dobili su 2009. godine. 

Samo bušenje, tokom kog će crevom sa posebnim nastavkom ubacivati vrelu vodu u led i stvarati tunel širok 36 centimetara, trebalo bi da traje oko 100 sati. 

Nakon što probiju tunel do jezera, naučnici će na raspolaganju imati jedva 24 sata da uzmu uzorke u jezeru, pošto će kanal, čim bude završen, smesta početi da se ponovo ledi, brzinom od oko 0,6 centimetara na sat. Čim postane uži od 20-ak centimetara, više neće biti dovoljno širok za slanje i izvlačenje sondi s uzorcima. 

Jedna od velikih misterija koja će razjasniti ovo istraživanje je pitanje može li, i u kakvom obliku, život da izdrži uslove apsolutnog mraka, visokog pritiska, niske temperature i gotovo nikakvih hranjivih materija. 

Ukoliko u uzorku jezera budu pronađeni mikroorganizmi, naučnici će proučiti kako su se oni prilagodili životu u tako ekstremnim uslovima tokom proteklih milion godina. 

Takođe, otvoriće brojne teme o mogućem postojanju života na Jupiterovom mesecu Evropi, za koji se veruje da u unutrašnjosti ima tekuće okeane ispod debelog ledenog omotača. 

Ukoliko ne bude tragova života u uzorcima jezera, znaće se da postoje granice koje život ipak ne može da pređe.