Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Pogrešno projektovali most od tri milijarde dolara

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Kada je otvoren Portman most u Britanskoj Kolumbiji, kanadskoj provinciji lociranoj uz obale Tihog okeana, očekivalo se da će skratiti vožnju i do sat vremena, ali je dve nedelje nakon toga, on zatoren zbog komada leda koji su masovno padali sa kablova na mostu.

Led je izazvao saobraćajne nezgode, u kojima je nekoliko vozača povređeno. Ovaj most ima deset traka i važi za najširi most na svetu, a drugi je po dužini u Severnoj Americi. Agent za nekretnine Sajmon Lu vozio je preko njega kada mu je ogromna ledenica razbila šoferšajbnu.

"Nisam mogao da verujem šta se desilo. Bio sam šokiran na prvi pogled, ali se nisam zaustavio i nastavio sam da vozim", rekao je on napominjući da je sve prošlo bez ozbiljnijih posledica. Ministar saobraćaja u Britanskoj Kolumbiji, Meri Polak, prokomentarisala je rad graditelja mosta, insistirajući da poreski obveznici neće biti krivi za novonastalu situaciju.

"Kada kupite proizvod u prodavnici ili kada se izgradi most od 3.3 milijarde dolara, vi očekujete da će funkcionisati. Međutim, kada shvatite da niste dobili ono što ste platili, očekujete obeštećenje za to. Možete tražiti povraćaj novca ili da nekoga da reši problem", rekla je ona uz napomenu da je od samog početka gradnje upozoravala da bi moglo biti problema kada dođe zima.

Kako je pao sneg, tako je došlo i do kolapsa, pa je do sada čak sto građana tražilo odštetu, jer su im automobili bili oštećeni tokom vožnje preko mosta. Ironija je da je most građen tri godine i da je koštao vise od tri milijarde dolara. Vremenski uslovi kao što su hladno vreme, vlažnost, padavine, vetar, znatno su doprineli stvaranju leda na vrhu kablova. Most je ponovo otvoren za saobraćaj, ali problem i dalje nije rešen.


Izvor: www.021.rs