Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07222024

Last update05:30:53 PM

Čudne ribe se nasukale u Istri

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Nekoliko stotina riba neobičnog izgleda, dugih oko jednog metra, nasukalo se na pulskoj Valelungi. Biolozi smatraju da je reč o ribi mač kojoj je prirodno stanište u dubini i da se pri boravku u plićaku potpuno dezorijentisala.

Nesvakidašnji prizor iznenadio je stalne šetače na pulskoj Valelungi. Nekoliko stotina, što živih, što uginulih riba dugačkih oko 1,5 metara, nasukalo se na obalu.

Neki tvrde da bi uzrok mogao biti nedavni zemljotres u Dalmaciji. Međutim, dodatno zbunjuje to što ni stručnjaci nisu sigurni koja bi to vrsta ribe mogla biti.

„U prvi sam mah iz daljine pomislila da se radi o nekakvim aluminijskim pločama koje je neko pobacao uz more. No, kada sam se približila, bilo je jasno da je reč o ribi. Prizor je bio sablasan, na stotine i stotine tankih riba dugačkih više od metra plivalo je u plićaku", ispričala je za Glas Istre Željka Filar.

Filarova je dodala da je sa okupljenima pokušala da ribe vrati u dubinu, ali su se one neprekidno vraćale.

„Čudo na moru", komentarisao je šetač Berislav Mudrovčić, rekavši da takav prizor u životu nije video.

„Ovo sigurno nije prirodna pojava i nešto se moralo dogoditi da ovako veliki broj riba završi na kopnu", dodao je Mudrovčić.

Biolog Neven Iveša kaže da bi moglo biti reči o ribi mač, čiji je naziv na latinskomTrahipterus trahupterus.

„Ta riba živi u morima celoga sveta, ali i u Jadranu. Mač srebrnjak je mezopelagična riba, što znači živi na dubini od 200 do 500 pa i više metara i veoma retko dolazi na površinu. Kada u potrazi za hranom ta riba dođe u plićak potpuno je dezorijentisana i lako se nasuka", pojasnio je Iveša.

Biolog je dodao da je moguće i da je jača bura ohladila plići deo severnog Jadrana, a kako su te ribe veoma osetljive na hladnoću, moguće je da su doživele temperaturni šok i potom se nasukale.

Iveša ne isključuje ni mogućnost da su se nasukale zbog potresa u Dalmaciji koji je mogao uticati na promene u morskom ekosistemu. Prema njegovim rečima, ta je riba ukusna za jelo, a najčešće se konzumira na Siciliji.