Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

RUSKI BROD UGROŽAVA ŽIVOTNU SREDINU

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ruski kruzer "Ljubov Orlova" koji pluta Atlantikom posle neuspelog pokušaja odvlačenja na otpad predstavlja "neposrednu" opasnost po prirodnu sredinu, upozorila je jedna francuska ekološka organizacija.

Zarđali brod dug 100 metara, koji je dobio ime po ruskoj filmskoj zvezdi iz 30-ih, pluta po međunarodnim vodama kod obala Kanade posle dva neuspela pokušaja odvlačenja na otpad. Na njemu nema posade ni svetla za upozoravanje, navodi AFP.

"U slučaju sudara, potonuća ili bilo koje druge nesreće 'Ljubov Orlova' će odmah ispustiti gorivo, piralen i druge toksične tečnosti, azbeste, živu i drugi nerastvorivi plutajući otpad", navele ja ekološka organizacija "Roben de Bua" (Robin Hud) u saopštenju.

Brod proizveden 1976. godine isplovio je sa kanadskih obala 23. januara da bi bio odvučen na otpad u Dominikanskoj Republici. Ali dan kasnije je pukao kabl i brod je ostao u medunarodnim vodama.

Zatim je prikačen na "Atlantik hok', brod za snabdevanje u ofšor naftnoj industriji, ali se "Ljubov Orlova" ponovo otkačio.

"'Ljubov Orlova' nije lociran" saopštila je ekološka organizacija, dok stručnjaci kažu da bi mogao otploviti prema Irskoj.

Kanada kaže da brod, koji je napušten dve godine, više nije u njenoj nadležnosti pošto je napustio vode te zemlje i da je za njegovo kretanje odgovoran vlasnik.

Izvor: www.akter.co.rs