Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Смртоносна фугу риба насељава Јадран?

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Једна од најотровнијих врста риба – фугу, која лучи отров тетродотоксин, 1.250 пута јачи од цијанида, уловљена је у трибуњској луци, недалеко од Шибеника. Биолози и рибари су зачуђени и немају објашњење како је фугу завршила у Јадрану, када јој је станиште у далеким морима Јапана и Кине.

Двоје деце пронашло је рибу фугу, једну од најотровнијих на свету, у водама Јадранског мора. Невероватно створење уловљено је у трибуњској луци, недалеко од Шибеника, пише Јутарњи лист

Фугу, односно Lagocephalus sceleratus, лучи отров тетродотоксин, који је 1.250 пута јачи од цијанида.

Биолози и рибари су зачуђени и немају одговор на питање како је фугу завршила у Јадрану, с обзиром на то да је станиште ове врсте у далеким морима Јапана и Кине.

Иначе, фугу риба већ вековима представља изузетан деликатес на јапанској трпези, иако се зна да њен организам садржи тетродотоксин. Та смртоносна бистра супстанца нема укус и мирис по којима би могла да се препозна и одстрани, а највише је има у јетри, бубрезима, пределу око репродуктивних органа и у самој кожи рибе.

Умеће и искуство кувара једини је гарант да вечера некоме неће бити последња у животу, јер противотрова нема.

Несрећна жртва после оброка остаје паралисана, али потпуно свесна чека спору и болну смрт, која ће наступити због гушења. Стога уопште не чуди да је јапанском цару забрањено да проба ову рибу.

Смањен број смртних случајева

Једе се у сушију или печена, од ње се кува укусна супа, а стављају је и у различите салате и предјела. Оних који су специјалитет са фугу рибом успели да пробају само једном раније је било заиста много, али откако су уведена стриктна правила и обука за њену припрему, број смртних случајева након конзумирања ове рибе је знатно смањен.

Фугу данас смеју да припремају само кувари који прођу посебну вишегодишњу обуку и стекну лиценцу, као доказ да су савладали све потребне вештине у припреми. Они екстремнији оставе сасвим малу количину отрова, тек толико да госту утрну усне.

Чак ни висока цена од 100 до 200 долара по особи, не одвраћа екстремне љубитеље рибе да пробају овај специјалитет.

Цена зависи од ресторана и врсте фугу рибе - најскупља и најотровнија је тора фугу. Они који су је јели и преживели то искуство, тврде да је и најукуснија.

Најбољи период за припремање фугу рибе је зима, јер се она тада гоји да би преживела ниже температуре.

Риболовци је отпремају у ресторане живу, где изложена у акваријуму чека да је гост изабере за ручак или вечеру.

Фугу риба може понекад да се купи и на пијаци по цени од око 200 долара, али управо одатле вреба опасност. Када особа која има недовољно искуства одлучи да је купи и сама припреми, трагедија је скоро неминовна. То се ипак и даље дешава.