Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri07192024

Last update05:30:53 PM

Tunel za velike brodove

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Oslo -- Norveška vlada je odobrila plan gradnje tunela za velike brodove kojim će se izbeći opasne situacije na nemirnom moru pored jugozapadne obale.

Promoteri ga predstavljaju kao prvi tunel te veličine na svetu. 

U novom desetogodišnjem planu saobrađajnog razvoja, vlada je najavila da će sa strane staviti milijardu kruna (oko 130 miliona evra) za gradnju pomorskog tunela u Stadu, po imenu poluostrva zloglasno poznatog po orkanskim vetrovima i olujnom moru. 

Dužinom od 1.700 metara, tunel će omogućiti povezivanje dva norveška fjorda. Taj projekt će doprineti povećanju sigurnosti i plovnosti voda na jugozapadu Norveške, saopštila je tamošnja vlada. 

Tunel će koštati 1,6 milijardu kruna, a probijanje tunela trebalo bi da počne najkasnije 2018. nakon dodatnih istraživanja infrastrukture i trajaće četiri godine, navode ulagači. 

Tuneli za brodove već postoje u svetu, ali tunelom u Stadu će saobraćati brodovi bruto-registarske tonaže do 16.000 tona. 

"To će biti prvi tunel na svetu kojim će prolaziti veliki brodovi poput teretnih ili turističkih", rekao je gradonačelnik malog grada Selje, Otar Nigard koji vodi taj projekt. 

Prema istraživanju kompanije Nordvest Fjordservice, u vodama poluostrva Stada se nakon Drugog svetskog rata dogodilo 46 nesreća u kojima je poginulo 33 ljudi.

Izvor: www.b92.net