Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Potpisan ugovor koji treba da obezbedi plovnost Save

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH i predstavnici hrvatskog konzorcijuma potpisali su u Sarajevu ugovor vredan više od milion evra čiji je cilj osiguranje plovnosti reke Save.

Ministarstvo saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine i predstavnici konzorcijuma koji čine Vodoprivredno-projektni biro (VPB) Zagreb i Institut građevinarstva Hrvatske (IGH) potpisali su u Sarajevu ugovor vredan više od milion evra čiji je cilj osiguranje plovnosti reke Save, objavio je u subotu regionalni portal SEEbiz. 

Ugovorom koji je juče potpisan u Sarajevu, VPB i IGH su se obvezali da osiguraju konsultantske usluge za sprovođenje projekta obnove plovnog puta reke Save od Beograda do Brčkog.

Taj se ugovor finansira iz bespovratnih sredstava IPA fonda Evropske unije za 2010. vrednog 5,2 milona evra u sklopu projekta obnove i modernizacije plovnog puta reke Save kojim upravlja Svetska banka (WB).

Potpisani ugovor trebao bi da bude sproveden u roku od 18 meseci, a predviđa izradu idejnog i glavnog projekta za plovni put reke Save od Brčkog do Beograda.

Tehnička dokumentacija zajedno sa studijom uticaja na okolinu i socijalnom studijom čija je izrada u toku biće osnova za buduće izvođenje radova na obnovi i modernizaciji plovnog puta reke Save.

Donedavni ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić je ranije izjavio da su sve države duž toka Save uključene u projekat obnove njenog plovnog puta.

„To je reka koja povezuje četiri države bivše Jugoslavije - Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Na toj reci se nalaze veliki centri u Srbiji - Beograd, Šabac, Sremska Mitrovica i naš interes je da reka Sava bude plovna na celom svom toku i da doprinese privrednom razvoju Srbije", kazao je on, učestvujućisvojevremeno na međunarodnoj konferenciji „Reka Sava – saobraćajni koridor i turistička destinacija" .

Izvor: www.novosti.rs