Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Novo lice Andrićeve ćuprije

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Konačno je došao red da stabilnije noge i novo lice dobije ćuprija na Drini u Višegradu, čudesna građevina turskog neimara Kodže Mimara Sinana, zadužbina vezira Mehmed-paše Sokolovića, "koji je tri cara dvorio" i gonjen "crnom prugom koja mu je probadala grudi", kao dug zavičaju, sagradio ovaj prelaz na zelenookoj i nemirnoj reci.

Oko "mosta kome ravna nema", kao pre 436 godina na obalama Drine nikle su nove skele, razmileli se radnici i poslovođe, začuo se bat klesarskog čekića, u vazduhu zaigrala prašina od sedre a reka promenila tok i preusmerena na ka jednoj obali. 

Samo sada umesto kao na nekad drvenih konstukcija, splavova od borovine, bukovih talpi, konopaca od kučine, konjskih i volovskih zaprega koje su vukle kamen - sedru iz majdana u Višegradskoj banji, zabrujale su moćne građevinske mašine koje su se zarile u korito reke, do dna, pored stubova drevne građevine da je spasavaju od propadanja. 


Obolela lepotica na Drini, načinjena da preko nje prolaze volovska kola, vojske i lakši tereti, a iskorištena kasnije za teškaše kamione, autobuse i "specijalne" terete, pa i topove i tenkove, vapila je godinama za pomoć. 


I pomoć je stigla kada se turska razvojna agencija Tika javila, da uz savete najpoznatijih savremenih stručnjaka za kamene mostove iz doba otomanske vladavine, rekonstuiše ćupriju i vrati joj pređašnji izgled.

Stručnjaci turske firme ER BU su prvo pregradili, akumulacionim jezerima HE "Bajina Bašta" i "Višegrad" već ukroćenu reku, da bi sanirali stubove starog mosta, najedene vodom, i pokleknule pod teškim teretom.


Inženjer ove firme Bajir Nevrov kaže da su temelji stubova injektirani istom masom od koje su pravljeni, mlevenom sedrom i krečom.

- Zatim smo pristupili učvršćivanju podloge oko stubova ćuprije nanošenjem ogromnih količina kamena na dvadesetak metara uzvodno i nizvodno od mosta što će mu dati dodatnu stabilnost i sprečiti potkopavanje temelja - kaže Nevrov.


U toku radova od nanosa mulja i šljunka otkriven je i deo "rampe" stare građevine na levoj obali Drine koji je rekonstuisan onako kako je i izgledao. Uređena su i tri luka na "rampi" na Osojničkom potoku a otkopan je i zid od sedre na desnoj obali reke ispod platoa gde se nalazi znak krajputaš Ivi Andriću.

Pod pritiskom vodom su isprani i očišćeni svi kameni blokovi na Ćupriji i ponovo se postavljaju fuge između njih, jer su oni, da bi bili čvršće povezani, rukama starih majstora vezani železnim klanfama zalivenih na krajevima olovom.


Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković kaže da je za ovu građevinsku sezonu ostalo da se još promeni kocka na kolovozu ćuprije koju će zameniti turska kaldrma.
- Neimari će se još dve godine zadržati na rekonstrukciji i sanaciji ćuprije koja će onda zablistati starim sjajem i biti i dalje simbol ovog grada na obalama Drine i Rzava", kaže Mišković dodajući da će i ovaj poduhvat doprineti većoj turističkoj ponudi Višegrada.

Vlada Turske obezbedila je pet miliona evra za ovaj projekat a projektnu dokumentaciju i izmeštanje dosadašnjih instalacija sa mosta obezbedila je opština Višegrad. Pravo je čudo da je most na 11 vitkih lukova i dosad odolevao naletima plahovite Drine. Njegova konstrukcija izdržala je stogodišnje poplave 1664. i 1896. godine kada je vodostaj bio 1,5 metara iznad ograde ćuprije.