Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

BiH:Pre 20 godina srušen Stari most

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Mostar -- Pre dvadeset godina, 9. novembra 1993, srušen je Stari most u Mostaru, jedno od najvećih kulturnih blaga Bosne i Hercegovine.

Stari most, izgrađen 1566. godine u vreme Osmanskog carstva, srušen je granatama koje su ispalili pripadnici Hrvatskog veća odbrane (HVO). 

Obnova je završena 2004. godine, a most je izgrađen uglavnom od originalnog kamena izvađenog iz reke Neretve. Most je, inače, uvršten na UNESCO listu zaštićenih spomenika kulture. 

Godišnjicu rušenja mosta obeležio je danas Klub skakača u vodu "Mostari" simboličnim skokom u 10 sati i 16 minuta, kada je, pre dvadeset godina, od tenkovskih granata HVO most srušen. 

Kako je javio dopisnik nezavisne agencije u BiH ONASA, iz Gradske uprave Mostara su istakli da grad obeležava godišnjicu obnove a da nema potrebe za obeležavanjem godišnjice rušenja mosta. 

Članovi kluba položili su ljiljane na kameni blok originalnog mosta, a na kojoj je napisano - "9. novembra 1993. godine ekstremisti HVO su srušili most star 427 godina, a čitav svet osudio je ovaj anticivilizacijski čin". 

Institut za istraživanje genocida iz Kanade, povodom 20. godišnjice ovog događaja, u svom istraživanju navodi da je rušenje Starog mosta "varvarski čin koji svedoči o agresiji Republike Hrvatske na Republiku Bosnu i Hercegovinu". 

U saopštenju ovog instituta se navodi da su stenogrami hrvatskog predsednika Franje Tuđmana "nedvosmisleno najdirektniji dokaz agresije Hrvatske na BiH" i dodaje da se oni nalaze u Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju kao dokazni materijal.


Izvor: www.b92.net