Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07222024

Last update05:30:53 PM

Reka Niger crna od nafte

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Veliko curenje nafte iz cevovoda kojima rukovode kompanije ENI i Royal Dutch Shell u Nigeriji proširilo se preko močvare i mora u delti reke Niger.

Godišnje se u nigerijskom naftovodu u delti Nigera desi i po nekoliko stotina slučajeva curenja nafte koja ugrožavaju prirodnu okolinu močvarnog tla poznatog po rastinju mangrova i bogatoj fauni. Međutim, pre nekoliko dana je došlo do velikog isticanja nafte iz cevovoda kompanije ENI, i meandri reke Niger i okolno zemljište su prekriveni slojevima "crnog zlata". Početak isticanja uočen je još 27. novembra prilikom punjenja jednog tankera, kažu zvaničnici kompanije. U zvaničnom saopštenju kaže se da još uvek nije utvđen uzrok isticanja, pa ni lokacija iz koje nafta curi, a tanker koji je natovaren je bez iakkvih oštećenja.

Nigerijski zakonodavci žele da uvedu oštrije zakone za kontrolu i kažnjavanje međunarodnih naftnih kompanija koje imaju operacije u njihovoj zemlji, koje bi ih naterale da poprave cevovode i vode više računa o krijumčarenju ili se suoče sa gubitko nekoliko desetina miliona dolara godišnje na ime eventualnih kazni. U slučajevima zagađenja najviše su ugroženi lokalni ribari koji moraju da idu sve dalje u potrazi za dnevnim ulovom.

Izvor: www.bif.rs