Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Spremni brodovi za prevoz hemijskog oružja

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Danski i norveški brodovi čekaju na Kipru odobrenje da preuzmu dio hemijskog arsenala u sirijskoj luci Latakiji

Dva broda, danski i norveški, čekaju na Kipru odobrenje da preuzmu dio sirijskog hemijskog arsenala koji do kraja decembra mora napustiti zemlju, ali zasad ne znaju gdje će odvesti svoj teret.

Sjedinjene Države su pristale pobrinuti se za uništenje dijela hemijskog oružja koje će izvesti u međunarodnim vodama na brodu američke mornarice, ali nordijski čelnici zasad ne znaju kako će se kontejneri prekrcati na taj brod.

Kada se pripreme završe, danski i norveški brod će pratiti dva teretna broda prema sirijskoj luci Latakiji, gdje će se ukrcati kontejneri s hemikalijama koje, po smjernicama Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), trebaju napustiti Siriju do 31. decembra.

"Trenutno je moja zadaća da pripremim ljude za prevoz hemikalija iz Latakije prema još nepoznatom odredištu", rekao je Torben Mikkelsen, voditelj operacije.

"Prevoz hemikalija u ovakvim razmjerima još nije viđen", rekao je Per Rostad, kapetan norveškog broda, dodajući da su "dobro uvježbani i pripremljeni".

Plan evakuacije s brodova

Dva teretna broda, od kojih je tek jedan stigao u subotu u Limassol, prevozit će najviše 500 tona hemikalija, dodaje Bjorn Schmidt, danski hemičar koji sudjeluje u operaciji.

Damask je prijavio ukupno 1.290 tona hemijskog oružja, prekursora ili sastojaka.

Sirijska vojska i OPCW će prije ukrcaja staviti hemikalije u kontejnere koje će zapečatiti i opremiti GPS-om, dodaje Schmidt koji je član tima civilnih stručnjaka na brodovima i na teretnim brodovima kako bi spriječili eventualne incidente.

"U najgorem slučaju, hemijska sredstva bi se mogla izliti na teretni brod", rekao je, ali stručnjaci i vojnici će biti tamo kako bi osigurali dekontaminaciju i evakuaciju stradalih.

Prema predviđenom planu, teretni brodovi trebaju preuzeti najopasnije hemikalije, takozvane 1. i 2. prioriteta. Te tvari pojedinačno nisu opasne ali kada se pomiješaju mogu stvoriti smrtonosan plin poput sarina ili VX-a.

"No siguran sam da će oni koji budu ukrcavali kontejnere na teretni brod paziti da ih ne stave jedan uz drugi", rekao je Schmidt. On će provjeriti teret prema popisima koje su sastavili UN i OPCW, uz pomoć skenera koji omogućuju da se vidi što je u kontejneru.

Način isporuke tereta

Kontejneri koji će se pregledati i zapečatiti prije ukrcaja na teretne brodove, neće se otvarati dok ih ne preuzme tim koji ih treba učiniti bezopasnima tako što će ih neutralizirati hidrolizom, dodavanjem vode na visokoj temperaturi.

Pentagon upravo postavlja na MV Cape Ray, teretni brod dug 200 metara, opremu nužnu za izvršenje te zadaće.

No presudno pitanje zasad ostaje bez odgovora: kako će Danci i Norvežani isporučiti svoj teret?

"Najbolje bi bilo obaviti predaju u nekoj luci", priznaje Torben Mikkelsen, voditelj misije. Zasad se nijedna zemlja nije službeno prijavila da bude mjesto tranzita.

Prekrcaj bi se mogao obaviti i na moru, s broda na brod, ali to bi bilo opasnije.

Sve dok se sve nesigurnosti ne otklone, brodovi će ostati u luci u Limassolu. "Malo je vjerovatno da bi nas vlade poslale po teret a da ne znaju kamo ćemo ići poslije", ocijenio je Mikkelsen.

Po rezoluciji 2118 Vijeća sigurnosti UN-a, prihvaćenoj u septembru nakon američkih prijetnji vojnim udarom kao odgovor na smrtonosni hemijski napad blizu Damaska, sav sirijski hemijski arsenal mora se uništiti do 30. juna.