Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Libija na ivici rata zbog tankera?

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Istok Libije na ivici novih sukoba zbog severnokorejskog tankera u koji je utovarena nafta vredna 36 miliona dolara. Vlada preti da će napasti brod, a pobunjenici kažu da će, u tom slučaju, početi novi rat.

Brod "Jutarnja slava" ukotvljen u zalivu Sidra mogao bi postati okidač novih sukoba vladinih snaga i ustanika na istoku zemlje, pošto dve strane razmenjuju ozbiljne pretnje, koje su, ionako nestabilnu državu, dovele na ivicu novih sukoba.

Vlada u Tripoliju je zapretila da će napasti brod u natovaren naftom koju su lokalni pobunjenici prodali Severnokorejcima, a nekoliko vladi lojalnih milicija opkolilo je plovilo čamcima.
Suštinski, slučaj broda "Jutarnja slava" predstavlja najbolji primer u kojoj je meri eskalirala borba za naftu u Libiji, pošto je jedan od ključnih komandanata u ratu protiv Gadafijevih snaga, Ibrahim Džafran, do sada, zauzeo tri luke na istoku države.

Mornarica i vazduhoplovstvo već 24 časa imaju "zeleno svetlo" za napad na brod, ukoliko pokuša da napusti luku, ali su pobunjenici Tripoliju jasno stavili do znanja da bi takva akcija predstavljala objavu rata.

Izvor: www.alo.rs