Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07152024

Last update05:30:53 PM

Veslali 57 dana preko Indijskog okeana

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

NAJROBI -Osam pustolova uspelo je da obori rekord u brzinskom prelasku Indijskog okeana veslanjem. Kormilar Leven Braun i sedmoro veslača trebalo bi da danas, nakon 57 dana provedenih na vodama okeana, konačno stupe na kopno.

U razgovoru satelitskim telefonom sa 13,5 metara dugog broda, Braun je izjavio da je njegov tim uspeo da se odupre olujnim vetrovima, da evakuiše jednog od članova posade koji je zadobio opekotine prilikom kuvanja i da preživi sudar sa plavim kitom, te da jedva čeka da stigne na Sejšelska ostrva, poslednju etapu njihovog putovanja.

Kako prenosi AP, Braunov tim je prevalio veslajući oko 7.400 kilometara. Krenuo je u junu iz Džeraldtona, u Australiji, a danas u toku dana bi trebalo da pristane na Sejšelsko ostrvo Mahe.

"Čim siđete sa broda, sebi obećate da to više nikada nećete raditi. Ali ovo je moja peta pustolovina. Tokom svih mojih ekspedicija sam proveo gotovo godinu dana na moru", kazao je Braun.

Škotski veslač i njegov međunarodni tim prikupljaju sredstva za nekoliko dobrotvornih organizacija, među kojima su fondacija za spas slonova i australijska organizacija za istraživanje multiple skleroze.

Braun je naveo da je tokom protekla četiri slična putovanja sakupio više od 1,6 miliona dolara.

"Okean vas neprestano vuče. To je fantastično okruženje, jedno od onih na koje je čovek najmanje uticao. Ali smo ipak srećni što smo nadomak Sejšelima", naveo je on.

Izvor: www.rtv.rs