Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri07192024

Last update05:30:53 PM

Opasnost od izlivanja Drave u Hrvatskoj, Sava u BiH stagnira

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Zbog rekordnog vodostaja reke Drave i opasnosti od izlivanja, rano jutros proglašena je opšta opasnost u osam opština Koprivničko-križevačke županije uz Dravu, u Hrvatskoj, dok u BiH Sava stagnira i nadaju se da poplavnog talasa neće biti.

Opasnost je proglašena u Legradu, Đelekovcu, Drnju, Goli, Molvama, Novom Virju, Podravskim Sesvetama i Ferdinandovcu.
Nivo Drave u 8 sati ujutro iznosio je na mernoj jedinici u Botovu čak 576 centimetara, samo šest manje od nivoa koji je prouzrokovao velike poplave u Podravini 1972. godine.

Međutim, meštani strahuju i od vodenog talas Mure dugačkog, po procenama, čak 13 kilometara, koji se spaja s Dravom, a očekuje se u ovoj županiji. Angažovane su sve nadležne službe i brojni građani, a stigla je i mehanizacija.

Inače, još juče je zbog nadiruće Drave evakuisano 80-ak stanovnika romskog naselja Autoput kod Drnja, a tokom noći evakuisani su i meštani naselja Tori u susednom selu Sigetec, njih 70-ak.

Vrh vodenog talasa Mure prošao je juče Međimurjem, sve službe i građani dežurali su tokom cele noći, ali nije bilo potrebe za većim intervencijama, piše Hina.

U BiH vodostaj Save stagnira, ali su vanredne mere odbrane od poplava na snazi u opštinama uz tu reku Savu.

Plavni talas koji je najavljen sinoć iz Hrvatske, nije stigao do Gradiške, Dubice, Srpca i Broda.

Vodostaj Save od sinoć stagnira, kaže Veseljko Elez, vršilac dužnosti direktora Civilne zaštite RS. Kako dodaje, ni danas ne bi trebalo da bude većih problema na ovim područjima, jer se u Hrvatskoj odliva voda iz korita Save, prenela je RTRS.

Izvor: www.prva.rs