Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07162024

Last update05:30:53 PM

Olovo pliva i Drinom u RS

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Teški metali iz jalovišta u Kostajniku plivaju i levom obalom Drine. To je utvrdila Vodna inspekcija Republike Srpske ispitivanjem kvaliteta površinskih voda nizvodno od ušća Jadra, kod naselja Amajlije. Kako je saopšteno, analizom drugog uzorka vode iz Drine, koja je izvršena u ovlašćenoj vodoprivrednoj laboratoriji Institut za vode Bijeljina utvrđeno je blago povećanje sadržaja olova i bakra. Utvrđeni sadržaj materija predviđen je za vodotoke četvrte klase, a reka je u delu toka iz kojeg je uzet uzorak svrstana u treću klasu.

Republička vodna inspekcija dopisom se obratila i nadležnim organima Republike Srbije sa zahtevom da ih obaveste o konkretnim merama koje su preduzete na terenu u cilju sanacije uzroka ovog akcidenta, čime bi se otklonile i eventualne dalje posledice.

Kako se navodi na sajtu inspektorata Republike Srpske uzorkovanje je rađeno zbog akcidenta izazvanog izlivanjem taložnog mulja iz rudnika Stolice u Kostajniku kod Krupnja. Inače, zbog nalaženja povećane koncentracije teških metala u Drini kod Badovinaca, nadomak ušća u Savu, zabrinuti su i Šapčani.

Održana je hitna sednica Štaba za vanredne situacije grada Šapca, a prema pisanju medija gradonačelnik Nebojša Zelenović je izjavio da su "informacije koje trenutno ima zabrinjavajuće, ali da je voda za piće u Šapcu u ovom trenutku ispravna". On je zatražio od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine informacije o stepenu ugroženosti voda i zemljišta na teritoriji Šapca zbog izlivanja jalovine iz rudnika Stolice.


U gradskoj upravi Loznice, koja mesecima upozorava na ovaj problem, kažu da je situacija krajnje ozbiljna i da će ponovo poslati dopise svim nadležnima, a nameravaju da ih upute i ambasadorima EU u Srbiji i predstavnicima UN zaduženim za ekologiju.

Izvor: www.vest-online.com